Ispovijest Escobarovog plaćenika: “Kako sam ubio 300, a naredio smrt još 3.000 ljudi”

0
15

Strašni “Popaj”, ubica koji je likvidirao ljude po nalogu Pabla Escobara, kolumbijskog narko kralja, prekinuo je svoju ćutnju dvije godine nakon izlaska iz zatvora i izjavio da nije kriv ni za jedno ubistvo, već da je baš on Escobarova “žrtva”

Njegovo pravo ime je Jhon Jairo Velásquez Vásquez. Služio je doživotnu zatvorsku kaznu nakon što je priznao da je ubio 300 ljudi i naredio smrt još 3.000 osoba, a oslobođen je 2014. godine nakon postizanja dogovora o saradnji sa vlastima.

Ovaj Kolumbijac je priznao da je tokom svojih dana u Medelinskom kartelu bilo ubijeno oko 600 policajaca i hiljade civila.

Uprkos svojoj ulozi u ovom pokolju, Vásquez insistira da su njegove žrtve bile “žrtve rata”, tvrdeći da nije ubica,  već da “okolnosti izgrade čovjeka”.

“Popaj” je tvrdio da je Escobar, kojeg je magazin “Forbes” svojevremeno rangirao kao sedmog najbogatijeg čovjeka na svijetu, bio mnogo moćniji nego što je iko mogao da zamisli, prije nego što su ga agenti američke DEA upucali u obračunu na krovu 1993.

Kako je jednom izjavio za kolumbijsku TV stanicu, bogatstvo od 20 milijrdi dolara Escobaru je omogućilo da preuzme kontrolu nad obavještajnom službom te zemlje, poznatom kao Administrativno odjeljenje za bezbjednost (DAS).

Ovo odjeljenje, koje je rasformirano 2011, bilo je zaduženo za čuvanje državnih institucija, političara i drugih ličnosti, a imalo je ulogu sličnu onoj koju FBI ima u Americi, s istražnim i kontraobavještajnim dužnostima.

ispovijest escobarovog plaćenika: “kako sam ubio 300, a naredio smrt još 3.000 ljudi”

Pablo Escobar

Vásquez je implicirao da je Escobarova kontrola nad DAS-om, zajedno sa Carlosom Castañom, drugim krijumčarem droge, omogućila narko-kralju da pronalazi i ubija protivnike, kako iz rivalskih bandi, tako i političare koji su mu se mješali u posao..

– Reći ću istinu: bez učešća DAS-a tokom 80-godina prošlog vijeka u ubistvima mnogih političara, kao i krijumčara droge koji su bili neprijatelji Medelinskog kartela, Escobar nikad ne bi uspio – izjavio je svojevremeno Vásquez.

Umro je u februaru 2020. od raka jednjaka.

Izvor: blic.rs

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare