Istraživanje: Vakcina Sinovac nije efikasna protiv omikron varijante

Tri doze vakcine Sinovac protiv COVID-19 ne proizvode adekvatne nivoe antitijela za borbu protiv omikron varijante koronavirusa, objavili su istraživači iz Hong Konga.

Njihova analiza je otkrila da je vakcina Pfizer-BioNTech efikasnija, jer je treća doza primijenjena nakon dvije doze Pfizer vakcine ili kineske  Sinovac davala dovoljno antitijela protiv omikrona.

Pfizer i njegov njemački partner BioNTech navode da je imunizacija od tri doze uspjela neutralizirati novu varijantu omikron u laboratorijskom testu.

Najnoviju studiju proveli su istraživači s Univerziteta u Hong Kongu i Kineskog univerziteta u Hong Kongu, a finansirali su Fond za zdravstvena i medicinska istraživanja i Vlada Hong Konga.

U saopćenju se ne navodi koliko je uzoraka korišteno u analizi. Sinovac nije odmah odgovorio na upit za komentar.

Sinovac CoronaVac i državna Sinopharmova BBIBP-CorV vakcina su dvije najčešće korištene vakcine u Kini i vodeće vakcine protiv COVID-19 koje ta zemlja izvozi. Sinopharm također ima drugu vakcinu koja se koristi u Kini.

Hong Kong je koristio Sinovac i Pfizer-BioNTech. Međutim, djeca od 12 do 17 godina imaju pravo samo na BioNTech vakcinu. (Fena)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU