Italijanski ulični spektakl ‘Moby Dick’ najavljuje 61. MESS

Italijanska predstava “Moby Dick” u režiji Stefana Te u produkciji Teatro dei Venti najavit će u subotu, 4. septembra na Trgu Susan Sontag 61. Internacionalni teatarski festival MESS koji će ove godine biti održan od 1. do 7. oktobra

Poštujući epidemiološke mjere i preporuke Kriznog štaba, broj publike za ovaj spektakl je ograničen. Svi ljubitelji uličnog teatra će besplatne ulaznice za tu predstavu moći preuzeti u direkciji Festivala MESS, u četvrtak 2. i petak 3. septembra od 11 do 15 sati.

– Veoma smo uzbuđeni pred susret sa publikom Festivala nakon pune dvije godine. Ovim uličnim teatarskim spektaklom želimo pokazati da umjetnost i teatar pripadaju svima, a u ovim pandemijskim danima ulični teatar je dobar način da festival približimo svima ukazujući na potrebu društva za umjetnošću. Teatro dei Venti dolazi sa velikom predstavom napravljenoj po jednom od najznačajnijih djela američke i svjetske književnosti, a koja između ostalog tematizira odnos između čovjeka i prirode – istakao je direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković.

Kako je istakao, talijanska produkcija je prava prilika za susret sa publikom jer upravo italijanski teatar baštini tradiciju performansa na trgovima uz neposredni kontakt sa ljudima svih profesija, uzrasta i interesovanja, te su istinski virtuozi u svojim izvedbama. “Moby Dick” je posljednja produkcija Teatro dei Venti koja sažima sve ono na čemu ova kompanija temelji svoj rad – to je prikaz teatarske utopije u urbanom okruženju i u dodiru sa zajednicom.

– Duboki, drevni glas odzvanja iz daljine: dvadeset mornara, dvadeset ljudi, dvadeset duša udara u veliku drvenu burad na kolima koja se kreću, ta su burad prazna i pohlepno odzvanjaju čekajući da ih ispuni ulješurina mast. Publika posmatra dolazak kola koja se ubrzo pretvaraju u scenu koja postaje pomahnitalo brodogradilište. Dasku po dasku, sa užadima, sajlama i ostalim priborom, mornari počinju graditi brod. Koščat, sablasan i nerealističan. To je naš Pikod. U predstavi će se preplitati borbe, iznenadne oluje i trenuci radosti; izranjat će likovi, nazirat će se priče – navodi se u saopćenju MESS-a.

U kritici predstave Matteo Brighenti i Renzo Francabandera – PAC Paneacquaculture rečeno je da “Moby Dick” pršti od adrenalina i ostavlja utisak ravan onom koji se doživi gledajući nezaboravnog Orlanda Furiosa Luce Ronconija.

– Svaki mišić, svaki damar i tkivo koje se vrpolji na ovom postojanom, drvenom moru sačinjeno je od iste materije kao i opsesija kapetana Ahaba – navedeno je.

Iako će se predstava igrati na otvorenom, direkcija Festivala poziva publiku da se pridržavaju svih covid preventivnih mjera, te da brinući o sebi i drugima uživaju u teatarskom spektaklu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU