Izetbegović: Dok NSRS ne promijeni odluke neće biti moguć dogovor (VIDEO)

0
79

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentalne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu, nakon razgovora sa zamjenicima Draganom Čovićem i Nikolom Šprićem, da dok NSRS ne promijeni svoje odluke neće biti moguć dogovor.

Istakao je da Špirić ne želi da djeluje mimo tih odluka i da zasad neće biti održavan kolegij niti sjednice Doma naroda.

– Moguće je sazvati sjednicu ali srpski delegati neće doći na nju i ne bi bilo moguće donositi odluke – rekao je Izetbegović.

Smatra da SNSD već 15 godina ide u pogrešnom smejru, što je u početku bilo bojažljivo a potom sve otvorenije i drskije.

– To je kumovalo sve lošijem stanju u BiH, udaru na standard ljudi i odlukama mladih da napuste zemlju – naveo je Izetbegović.

Izrazio je nadu da će u “srpskom korpusu” doći do sazrijevanja jer je vidljivo iz poruka opozicionih lidera u RS-u da neće pratiti politike koje su sve oštrije uperene na mir i stabilnost u BiH.

Izetbegović je kazao da najave Milorada Dodika o samostalnoj RS u okviru dejtonske BiH i povlačenje saglasnosti za niz institucija nisu provodive u praksi i da će biti oborene odlukama OHR-a ili Vrhovnog suda.

Dodao je da mu je Čović ponovio da nije više spreman na brisanje etničkog prefiksa u Ustavu BiH, jer smatra da se radi o fundamentalnom pravu Hrvata u BiH.

– Teško da može doći do brisanja tog prefiksa. Ja ne vidim način da implementiramo presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, a Čović je to sa mnom potpisao prije godinu i po u Mostaru, ja ne vidim načina kako da to uradimo ako ne izbrišemo te prefikse – naveo je Izetbegović.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare