Izložba Mirka Ilića gostuje u Bihaću

Izložba MIRKO ILIĆ: IZ POVIJESTI LJUDSKE GLUPOSTI – DIZAJNERSKA POVIJEST SVIJETA nastavlja svoje putovanje.

U srijedu, 10.11. 2021. u 19 sati izložba će biti otvorena u Gradskoj galeriji u Bihaću. Ova putujuća izložba, prvi put predstavljena u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva u septembru ove godine, daje panoramski prikaz rada istaknutog grafičkog dizajnera Mirka Ilića od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripova, remiksiranih kao priča o posljednjih 120 godina ljudske povijesti, od početka 20. stoljeća do danas.

Postavka izložbe u Gradskoj galeriji Bihać je njeno treće gostovanje poslije zagrebačke premijere u HDD galeriji, a u narednom periodu svoje gostovanje imat će u Tuzli, Sarajevu i Banjoj Luci, dok se dodatna gostovanja planiraju.

Koncept izložbe, kao i novo obljavljene knjige Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta oslanja se na komunikacijsku snagu dizajna i ilustracija Mirka Ilića, njihovu sposobnost da na vizualan način artikuliraju problematiku nekih od najkompleksnijih društvenih i političkih tema našeg i prošlih vremena.

Izložba će biti otvorena do 30. novembra 2021.

Autor koncepcije i kustos izložbe je Marko Golub, a stručni saradnik i grafički dizajner Dejan Kršić.

Za organizaciju izložbe zaduženi su Centar za razvoj ideja Poligon Bihać i Hrvatsko dizajnersko društvo u partnerstvu sa Gradskom galerijom Bihać, a u koordinaciji Nermina Nine Kasupovića.

Realizacijaizložbefinansirana je sredstvimaVladeUjedinjenogKraljevstva i Međunarodneorganizacije za migracije (IOM).

O Mirku Iliću

Mirko Ilić (Bijeljina, 1956.) završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine ‘70-ih do sredine ‘80-ih objavljuje stripove i ilustracije te dizajnira za širok raspon klijenata – od omladinskog tiska, diskografskih tvrtki i kazališta do utjecajnih političkih magazina i novina. Rano u karijeri internacionalizira svoje djelovanje, a 1986. dolazi u Sjedinjene Države gdje radi za mnoge od najvažnijih američkih i svjetskih magazina i novina. Time Magazine ga 1991. imenuje art direktorom zaduženim za svoja međunarodna izdanja, a 1992. postaje art direktor Op-Ed stranica New York Timesa.

Godine 1995. osnivaMirko Ilić Corp, studio za grafički dizajn i 3-D računalnu grafiku i filmske špice. Njegova tvrtka radi dizajn za naručitelje u rasponu od neprofitnih organizacija do luksuznih ugostiteljskih tvrtki, a posebno je prepoznatljiva po snažnim vizualnim konceptima.  Zajedno sa Stevenom Helleromsu autor je deset knjiga, uključujući Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, Handwritten, The Anatomy of Design, Stop Think Go Do, Lettering Large I Presenting Shakespeare. S Miltonom Glaserom objavio je knjigu The Design of Dissent.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade, uključujući one Society of Illustrators, Society of Publication Designers, Art Directors Club, I.D. Magazine, Society of Newspaper Design te brojnih drugih. Radovi su mu zastupljeni u zbirkama institucija kao što su Smithsonian Museum, SFMOMA u San Franciscu, a MoMA u New Yorku u svojoj kolekciji ima 38 njegovih dizajnerskih djela. Držao je naprednu nastavu dizajnana Cooper Unionu s Miltonom Glaserom, a predaje ilustraciju polaznicima magistarskih studija School of Visual Arts u New Yorku. Također organizira i kurira izložbe te predaje širom svijeta. Najpoznatija od ovih izložbi je Tolerance Poster Show, koja je od 2017. do danas postavljena 115 puta u više od 30 zemalja.

izložba mirka ilića gostuje u bihaću
izložba mirka ilića gostuje u bihaću
izložba mirka ilića gostuje u bihaću
izložba mirka ilića gostuje u bihaću
izložba mirka ilića gostuje u bihaću
izložba mirka ilića gostuje u bihaću
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU