IZNAD TEŠNJA SUNCE SIJA: Promet za 11 mjeseci premašio 1,2 milijarde KM!

U Tešnju je do 1. decembra 2020. ostvaren promet preko fiskalnih uređaja od 1 milijardu i 280 miliona, tvrdi načelnik općine Suad Huskić, sugerirajući da se ta činjenica ima u vidu kod raspodjele javnih prihoda.

Zanimljivo je da je to veći promet od Zenice, dva puta veći od Kaknja, Vogošće ili Cazina (približno sličan broj stanovnika). To je sedmo mjesto u FBiH. Ispred su samo neke sarajevske općine gdje su velike kompanije (njih 4) i gradovi Tuzla i Mostar. Tešanj je prvi put prestigao čak i Zenicu, koja je sjedište Kantona i ima dva puta više stanovnika – naveo je načelnik Tešnja.

Ističe kako je ovo važan podatak, koji mora imati veću važnost u raspodjeli javnih prihoda, vraćanju lokalnim zajednicama.

  • Ovo društvo treba više pravednosti, a Tešanj zaslužuje više u raspodjeli poreza – navodi. Prvi korak je promjena propisa o oporezivanju dohotka radi povećanja plata, a drugi korak je promjena kriterija za raspodjelu novca od PDV-a. Ko više radi, mora to i osjetiti – napisao je Huskić u svojoj objavi na Facebooku
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU