Jačanje institucija radi pomoći žrtvama rodno zasnovanog nasilja (VIDEO)

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Agencija za ravnopravnost spolova BiH  danas su potpisali Sporazum o saradnji s ciljem provedbe projekta kojim je osigurana 71.000 KM za jačanje kapaciteta centara za socijalni rad kako bi se pomoglo žrtvama rodno zasnovanog nasilja. 

– Ovom prilikom, centrima za socijalni rad uručena je IT oprema u vrijednosti  48.000 KM. Konkretno 40 centara i opštinskih službi služit će se navedenom opremom  – izjavio je nakon potpisivanja Sporazuma federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Naglasio je da se kroz projekt žele ojačati institucije u oblasti socijalne zaštite u cilju borbe protiv rodno zasnovanog nasilja.

– Ministarstvo će sa Agencijom za ravnopravnost spolova BiH objaviti pozive kantonalnim ministarstvima za socijalnu politiku, centrima za socijalni rad i udruženjima socijalnih radnika u FBiH da dostave svoje projekte, koji će se odnositi na oblast stručne obuke zaposlenih u centrima za socijalni rad u cilju sprečavanja žrtava i počinioca nasilja – rekao je Drljača.

Također, kaže da će se kroz projekt pružiti psihosocijalna podrška žrtvama nasilja, zatim stručni rad sa počiniteljima nasilja, kao i ekonomsko osnaživanje osoba koje su bile predmet nasilja.

Projekt je počeo 1. juna 2017., a završava  31.decembra 2021. godine. Provodi ga Agencija za ravnopravnost spolova,  a finansijski podržava Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

– Ovo je zadnja godina provedbe projekta. Do kraja godine planiramo da pored saradnje sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, u cilju daljnjeg jačanja centara za socijalni rad uradimo još nekoliko bitnih stvari. To je, prvenstveno, otvaranje kriznih centara za žrtve silovanja i seksualnog nasilja u tri zdravstvene ustanove, koji će osigurati hitnu medicinsku pomoć žrtvama silovanja, ali i osiguranje dokaza za eventualno procesuiranje počinilaca ovih djela – istakla je direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Kao drugu važnu stvar navela je uspostavljanje tijela koje bi pratilo i analiziralo slučajeve ubistava žena samo zato što su žene – Femicide Watch za BiH. Ovakva tijela su uspostavljena na inicijativu UN-a u većini zemalja Evrope.

Trenutno se radi na analizi slučajeva femicida u posljednje tri godine.

Direktorica USAID-a za BiH Nency Eslick izrazila je podršku naporima Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku i Agenciji za ravnopravnost spolova, koji će osigurati pomoć centrima za socijalnu zaštitu u svih deset kantona u vidu donacije IT opreme.

– Centri za socijalnu zaštitu su prilična sigurna utočišta za žene i djecu kao žrtve rodno zasnovanog nasilja – ukazala je Eslick.  

Aktivnosti projekta provode se u koordinaciji sa Gender centrom Federacije BiH

Direktorica centra Ana Vuković nada se da će donacija IT opreme omogućiti bolji i produktivniji rad u centrima. Na ovaj način će, kako kaže, biti osiguran daljni razvoj elektronskog načina prikupljanja podataka jer su centri za socijalni rad zaduženi za praćenje svih zaštitinih mjera koje se izriču prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, što uključuje vođenje evidencije.

– Podsjećam da je već dugo godina na snazi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici. Također, u pripremi je Strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za period 2021.-2027. godina,  iz čega je vidljiv kontinuitet radu u domenu nasilja u porodici – poručila je Vuković.   

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]