-2.3 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  Jasmila ŽbaniĆ dobitnica Women in Cinema Award nagrade u Veneciji

  Bosanskohercegovačka rediteljica i scenaristica Jasmila Žbanić dobitnica je još jedne nagrade za njen rad – Women in Cinema Award – WiCA, saopćeno je.

  Nagrada je uručena jučer u Veneciji na 78. Venecijanskom film festivala u prisustvu umjetničkog direktora festivala Alberta Barbere.

  U obrazloženju odluke, WiCA navodi da ovom nagradom odaje priznanje za neosporni talenat i dostignuće Jasmile Žbanić kao rediteljice i scenaristice.

  - Oglašavanje -

  – Vi ste unijeli svoj senzibilitet u svaki film za koji ste napisali scenario i koji ste režirali i na taj ste način uspjeli istražiti cijeli spektar ženskih psiha. Vi ste svaku od različitih i detaljno predstavljenih žena koje ste kreirali uspjeli pretočiti u nezaboravne likove i publici ponuditi portrete izuzetnih žena, slobodnih i samoostvarenih – navedeno je u obrazloženju odluke.

  Nagradu Women in Cinema Award – WiCA dodjeljuje grupa žena novinarki vođenih strašću prema filmu i osnaživanju žena.

  WiCA je inicijativa pokrenuta radi ukazivanja počasti ženskim talentima u svijetu nacionalnih i internacionalnih kinematografija: glumicama, rediteljicama, autoricama, scenaristicama, producenticama i filmskim radnicama.

  Mada je usredsređena na žene, cilj WiCA-e je da slavi i reditelje koji su u fokus njihovih priča stavili žene ili su im pružili podršku u procesu razvoja i produkcije njihovih filmova te su time dali doprinos svakodnevnoj borbi za rodnu jednakost.

  Nagrađuju se ličnosti iz kinematografije i srodnih umjetnosti, koje predstavljaju različite kulture, pri čemu se posebna pažnja posvećuje društveno angažiranim ličnostima.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO