Jevrejski doseljenici pristali da napuste bespravno izgrađeno naselje

Jevrejski doseljenici pristali su da napuste udaljeni dio naselja koje je postalo izvor sukoba s Palestincima koji također polažu pravo na zemlju, rekli su zvaničnici, u okviru sporazuma usmjerenog na smirivanje tenzija, koje istovremeno predstavlja i prvi politički test za novu izraelsku vladu.

Prema sporazumu s premijerom Naftalijem Bennettom, doseljenici će napustiti naselje Givat Eviatar na dijelu Zapadne obale pod okupacijom Izraela.

Ali, činilo se vjerojatnim da će barem neke od novih zgrada u naselju ostati zaključane i pod vojnom stražom što je ishod koji će sigurno razljutiti Palestince jer oni žele da se zgrade uklone, javlja Reuters.

Naselje na brdu u blizini palestinskog grada Nablus izgrađeno je bez dozvola izraelske vlade u maju i sada je dom za više od 50 porodica doseljenika.

Izraelska vojska naredila doseljenicima da napuste naselje, što je jedan od prvih izazova za novog premijera. Bennett je nekada bio vođa pokreta doseljenika i vodio je stranku koja se zauzima za doseljenike, što ga vodi u sukob s vlastitom bazom glasača ako bi doseljenici bili prisilno deložirani.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU