Josephine Baker prva žena crnkinja ovjekovječena u pariškom Panteonu

Josephine Baker, francusko-američka plesačica, pjevačica i glumica koja je Francusku opčinila svojim nastupima koji ismijavaju kolonijalizam, a kasnije se priključila francuskom pokretu otpora, postat će u utorak prva žena crnkinja ovjekovječena u pariškom mauzoleju u Panteonu.

Baker će biti tek šesta žena među nacionalnim velikanima u francuskoj historiji koji su našli svoje mjesto u hramu na lijevoj obali rijeke Seine.

Josephine će biti i prva estradna ličnost počašćena simboličnim mjestom u tom memorijalnom hramu, konačnom počivalištu niza velikana iz svijeta politike, kulture i nauke među kojima su Victor Hugo, Emile Zola i Marie Curie.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u augustu ove godine konačno je odobrio zahtjev za njeno “uvođenje” u Panteon jer je ona ,,bila žena koja je rođena kao crnkinja i Amerikanka u vaoma zatvorenom, rasističkom društvu… koja je tokom svog života postala inkarnacija prosvjetiteljskih vrijednosti Francuske Republike”, rečeno je iz Ureda francuskog predsjednika.

Rođena kao Freda Josephine McDonald u ekstremnom siromaštvu u Missouriju 1906., Baker je napustila školu kada joj je bilo samo 13 godina.

Poput mnogih crnačkih američkih umjetnika u to doba, preselila se u Francusku da izbjegne rasnu segregaciju.

Kad je izbio Drugi svjetski rat, priključila se francuskom Pokretu otpora protiv nacističke Njemačke, postavši poručnica ženskog pomoćnog korpusa francuskog ratnog zrakoplovstva.

Kao špijunka francuskog ratnog vođe u egzilu, generala Charlesa de Gaullea, iskoristila je svoje vještine i kontakte za dobijanje informacija o planovima italijanskog fašističkog vođe Benita Mussolinija.

Umrla je 1975. godine u dobi od 68 godina od krvarenja u mozgu, nekoliko dana nakon što je kabaretskim hitom proslavljeno pola stoljeća njenog rada u teatru.

Sedamdeset pet muškaraca i samo pet žena ima svoje posljednje počivalište u pariškom Panteonu. Decenijama nakon njene smrti, Baker će postati šesta.

Njeni posmrtni ostaci biće ponovo pokopani danas u jednosatnoj ceremoniji kojoj će prisustvovati njena rodbina i francuski predsjednik Emanuel Macon.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU