JU Gradska biblioteka Travnik dobila micro:Maqueen robote

Javna ustanova Biblioteka Travnik  dio je projekta “Digitalni građanin 2.0”  koji je nastavak ranijeg projekta “Digitalni građanin”  Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM-a) čiji je cilj transformirati javne biblioteke u digitalne inovacijske i obrazovne centre u Bosni i Hercegovini i regionu.

INTERA Tehnološki Park Mostar  partner je  projekta za Bosnu i Hercegovinu i nastavlja razvijati postojeće biblioteke pretvarajući ih u napredne centre digitalnih kompetencija.

U toku septembra održane su edukacijske radionice „Ponavljanje micro:bita“ i „Boson Starter Kit i upoznavanje micro: Maqueen robotima“ na kojima su se učesnici educirali o korištenju edukacijskih tehnologija. Učešćem u projektu JU Gradska biblioteka Travnik dobila je vrijednu donaciju, tj. micro:Maqueen robote koji funkcionišu uz pomoć micro:bita.

Ovi mini roboti kompatibilni su sa micro:bit-om – mini računarom uz pomoć kojeg različite generacije na veoma jednostavan i inovativan način imaju priliku da uče programiranje.

Maqueen roboti će biti dostupni za korištenje u Dječijem odjeljenju Gradske biblioteke Travnik.

Podsjetimo ovaj regionalni projekat ima za cilj pomoći bibliotekama da postanu centri za razvoj digitalnih kompetencija djece i odraslih u kojima će oni moći usvajati nova znanja i vještine. Time biblioteke postaju mjesta koja pomažu građanima da se bolje suoče s današnjim izazovima i tržištem rada.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]