Jurešić za TVSA: Važno je razlikovati hraniteljstvo i usvajanje djece, potrebno je podizati svijest o tome

U Federaciji BiH su najavljene izmjene Zakona o hraniteljstvu, na osnovu prijedloga brojnih vladinih i nevladinih udruženja.

Hraniteljstvo/udomiteljstvo je prepoznato kao najadekvatniji i najefikasniji način brige za djecu bez roditeljskog staranja, kao i kao najučinkovitija preventivna mjera za smještaj djece bez roditeljskog staranja u institucionalni oblik brige.

O značaju i pojmu hraniteljstva u Sarajevskom jutru su razgovarali sa Miroslavom Jurešićem, pomoćnikom ministra u sektoru za socijalnu zaštitu i zaštitu porodice i djece federalnog ministarstva rada i socijalne politike, kao i sa Azrom Bajta, hraniteljicom.

Jurešić ističe važnost razlikovanja pojma hranitelj i osobe koja usvaja dijete, te potrebu za edukativnim kampanjama o tome, kao i kampanjama za jačanje servisa podrške djeci u hraniteljskim porodicama, putem škola i socijalnih ustanova.

Bajta je već četiri godine hraniteljica djevojčice, ističe potrebu za intenzivnim radom sa djecom i prilagodbom njihovom emotivnom stanju, budući da su često traumatizirana i dolaze iz potpuno drugačijeg okruženja. Naglašava važnost individualnog pristupa.

Pogledajte cijeli razgovor.

(Prikazan je video razgovor)
Izvor: ( www.tvsa.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU