Juventafest u Sarajevu – Pet predstava iz BiH i regije i kreativni razvoj kroz radionice

Ovogodišnji Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva ‘Juventafest’ sadržat će pet predstava iz Bosne i Hercegovine i regije, a sudionicima će biti omogućen i kreativni razvoj kroz nekoliko radionica

Selektorica Festivala Emina Omerović najavila je na konferenciji za novinare raznolik i kvalitetan program 9. Juventafesta. Predstave odlikuje originalnost pozorišnog izražaja, ali i relevantnost tema kojima se mladi bave.  

– I ove godine imamo predstave u kojima mladi hrabro progovaraju o zaista važnim društvenim temama. Radi se o emotivnim i inspirativnim pričama, o buntu mladih, o energičnoj scenskoj igri mladih. Sve su to odlike predstava koje ćemo imati priliku pogledati na ovogodišnjem festivalu – istaknula je.

Predstave ovogodišnjeg ‘Juventafesta’ gledat će i žiri, a bit će dodijeljene dvije nagrade – Gran pri i specijalna nagrada žirija.

Kaže da su ponosni i na edukativni segment tog festivala – radionice za sudionike festivala, ali i za profesore –  voditelje dramskih sekcija u srednjim školama. I ove godine među sudionicima ‘Jeventafesta’ bit će i mlade osobe s Down sindromom, kao podrška procesu inkluzije.

Direktorica Festivala Jasna Diklić istaknula je važnost kontinuiteta koji taj festival ima i okarakterizirala to kao neku vrstu podviga. Za naredni, jubilarni Juventafest, najavila je još bogatiji program.

Direktor Centra kulture i mladih Općine Centar Armin Omerović pohvalio je kontinuiranu suradnju te institucije kulture i ‘Juventafesta’ te ozbiljnost s kojom se pristupa organizaciji tog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva.

Deveti Juventafest bit će održan od 8. do 12. septembra u Centru kulture i mladih Općine Centar i Pozorištu mladih u Sarajevu. Zvanično otvaranje Festivala planirano je za srijedu navečer, a uručenje nagrada i zatvaranje Festivala za nedjelju u Pozorištu mladih Sarajevo. 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU