-1.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Kako bebe trebaju spavati

Kada se dijete rodi, esencijalno je da se o svakom pojedinačnom detalju vodi briga, je rkuća postaje minsko polje prepreka na koje se vaša beba može povrijediti. Svi vas u tom periodu salijeću savjetima, pod izlikom da baš oni znaju najbolje – prijatelji, porodica, kolege.

Kada se i sami premorite od stalne žurbe, brige i plača vašeg mališana, konačno jedva dočekate da zaspe kako biste se odmorili i vi, tu vaš zadatak nije završen. Svaka mama zna koliko je važno voditi računa o tome kako bebe trebaju spavati. U nastavku pročitajte neke od savjeta o tome. Pravila sigurnog spavanja mogu zbuniti (pogotovo kad ste iscrpljeni). Provjerite osnovne savjete i iskustva, kako biste bili sigurni da izbjegavate ove uobičajene pogreške u spavanju djeteta.

Gdje najčešće griješimo?

Shvatamo, zaspati na sofi s dojenčetom sklupčanim na prsima jedan je od najboljih osjećaja na svijetu. Mnoge iscrpljene novopečene mame nakratko su klonule glavom dok je njihova beba zaspala raširena preko krila ili se ugnijezdila na jastuku za dojenje.

kako bebe trebaju spavati
kako bebe trebaju spavati

Ipak, prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji (AAP), ovakva vrsta zajedničkog spavanja – na kauču ili fotelji, ozbiljna je pogreška u spavanju novorođenčadi. Puno je opasnije od zajedničkog spavanja u krevetu, zbog rizika od pada ili gušenja djeteta. Ako ćete drijemati ili spavati s djetetom, odlučite se za dijeljenje kreveta.

  Bonton test: Koja žena ima kulturne manire za stolom?

Spavanje u autosjedalici

Vaša se beba koči u autosjedalici dok se vozite kući ili obavljate neke poslove, a ljepota stolice za bebe je u tome da uspavanu bebu možete prenijeti iz auta unutra bez da je budite. Prema AAP-u, dopuštanje dojenčetu da spava u autosjedalici koja je postavljena na pod ili u kolica sigurnosna je opasnost, jer bebina glava može pasti prema naprijed i izazvati nešto što se nazivaju pozicijska gušenja.

kako bebe trebaju spavati
kako bebe trebaju spavati

Zbog nagiba naslona dizajna sjedala stručnjaci zapravo preporučuju ograničavanje vremena koje vaša beba provodi u autosjedalici ili ljuljački na 30 minuta, uglavnom iz razvojnih razloga (ograničava kretanje) i rizika od razvoja položajne plagiocefalije (aka sindrom spljoštene glave). Međutim, željeli bismo priznati da je ovaj maksimum od 30 minuta izravno nemoguć na putovanjima, roditeljima koji dugo rade ili se vrte u dnevnom boravku ili kada je ljuljačka uistinu jedino mjesto na kojem dijete može drijemati.

Dijeljenje kreveta i nakon 6 mjeseci

Godine 2016. AAP je najavio da bi roditelji trebali dijeliti sobu s bebama najmanje prvih šest mjeseci i  idealno punih godinu dana. Već do 2017. stručnjaci su se predomislili u vezi s tim, rekavši da ne smijete dijeliti sobe duže od šest mjeseci. Jer budimo realni: mnogo spavaćih soba roditelja ima prostora samo za bassinet umjesto full size dječijeg krevetića, a većina beba preraste bassinet (ili se počne kotrljati ili povlačiti sa strane) do četvrtog, petog ili šestog mjeseca.

kako bebe trebaju spavati
kako bebe trebaju spavati

Neke će se bebe češće buditi noću ako u blizini čuju ili nanjuše svoje roditelje i mirnije će spavati u svojoj sobi. Također je prilično teško podučavati neovisno spavanje ili izvoditi metodu vapaj za spavanjem ako je vaša beba tik do vas.

  Internet lomi glavu oko ove zagonetke: Možete li da 3 šibice pretvorite u 6?

Najbolje poze za spavanje za vaše bebe

Uvijek biste trebali položiti bebu na leđa, a ne na prednju ili bočnu stranu (osim ako vam to nije rekao doktor iz medicinskog razloga). Spavanje djeteta na prednjoj ili bočnoj strani uvelike povećava šansu za SIDS. Važno je da svoju bebu uvijek stavljate na leđa kao dio njihove redovne rutine spavanja – šansa za SIDS posebno je velika za bebe koje se ponekad stave na prednju ili bočnu stranu.

Jednom kad se vaša beba sama premjesti s leđa na prednju i stražnju stranu, moći će pronaći vlastiti položaj za spavanje. Prvih nekoliko puta kad se prevrnu na trbuh, možda biste ih htjeli lagano okrenuti, ali nemojte misliti da cijelu noć morate ustati da biste ih provjerili. Dajte im malo vremena da se igraju na trbuhu dok su budni kako bi pomogli njihovom razvoju, ali obavezno ih nadgledajte dok su na njihovoj fronti.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU