14 C
Sarajevo
Petak, 24 ožujka, 2023

Kako je izgledao najsigurniji Mercedes prije pola vijeka

Njemački proizvođač je u oktobru 1971. predstavio svoje prvo eksperimentalno vozilo sa unaprijeđenim sigurnosnim karakteristikama.

Mercedes je prije tačno 50 godina predstavio koncept koji je trebalo da puteve učini sigurnijim. A tada se i te kako ginulo. Primjera radi, 1970. godine je samo na putevima u Zapadnoj Njemačkoj u saobraćaju poginulo čak 19.193 osobe, a slični rekordni brojevi postignuti su i u drugim zemljama.

Zato se počelo razmišljati o novim sigurnosnim aspektima vozila, a osnovano je i Europsko udruženje za unapređenje sigurnosti vozila (EEVC).

Jedan od aktivnih učesnika bio je i Mercedes i na zahtjev EEVC-a razvio je eksperimentalno vozilo (Experimental Safety Vehicles – ESV).

Mercedes je u oktobru 1971. predstavio svoje prvo takvo vozilo, koncept ESF 05. Osnova je bio W114, a imao je niz naprednih inovacija za to vrijeme. Bez ikakvih oštećenja podnosio je udarce do brzine od 16 km/h, a podvrgnut je testovima frontalnog sudara pri 80 km/h i bočnog sudara pri 20 km/h.

kako je izgledao najsigurniji mercedes prije pola vijeka

Kako bi automobil zadovoljio visoke zahtjeve sigurnosti, Mercedes je dodatno ojačao karoseriju, međuosovinski razmak je povećan za 100 mm, a prednji branik je produžen za 370 mm.

Da bi se dobila veća deformaciona zona, ispod poklopca je ugrađen V6 motor. Automobil je imao samopodesive pojaseve s vezivanjem u tri tačke, prednje i zadnje zračne jastuke, a imao je i ABS.

Novina je bio i sistem čišćenja prednjih farova za postizanje bolje vidljivosti. Na kraju je ovo vozilo bilo čak 655 mm duže i 655 kg teže od standardnog Mercedesa W 114.

Njemačka kompanija je ukupno proizvela 35 sigurnosnih koncepata, a posljednji je bio ESF 2019 i bavio se sigurnosnim aspektom električnih pogona.

Na kraju recimo i to da je prošle godine u cijeloj Njemačkoj poginulo ukupno 2.719 osoba. Drastičan pomak u odnosu na sedamdesete godine 20. vijeka.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU