-2.1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

    Kako se pravi tijesto za pite No1 recept

    ()

    tijesto za pite
    tijesto za pite

    Kako se pravi tijesto za pite, a mladim kuharicama će ovo biti itekako korisno

    Pogledajte recept za tijesto za pite

    Sastojci

    • 1 kg mekog bijelog brašna
    • malo soli
    • 1 kom jaje
    • 1/2 l tople vode

    Priprema tijesta za pite

    Brašno treba da bude prosijano, sobne temperature, u dubljoj zdjeli – vangli. Rukom napravimo udubljenje u brašnu, u njega stavimo so i jaje. Lijevom rukom ćemo sipati vodu, malo po malo, a desnom rukom miješamo (ne viljuškom, ne varjačom, nego rukom, prstima). Dakle, malo po malo sipamo vode, desnom rukom miješamo i miješimo – ostatak brašna “opkoljava” smjesu koju mi mijesimo.

    Sami ćemo odrediti količinu tijesta koja nam je potrebna za obrok. Od ove, navedene količine treba da dobijemo tri jufke – to je dosta za veliku tepsiju (promjera 50). Mijesimo i došli smo do količine tijesta koja nam je dovoljna – prekidamo sa dodavanjem vode, sada mijesimo sa obje ruke. U vangli imamo jos brasna oko tijesta – i neka ga, trebaće nam kasnije.

    Tijesto se već poprilično sčvrsnulo – ne treba pretjerivati sa posipanjem brašnom, da ne postane pretvrdo. Da bismo to izbjegli, ovo jos nedovršeno tijesto izvadimo iz zdjele i desetak minuta mijesimo na radnoj površini. Povremeno, dok za to postoji potreba, posipajuci ispod tijesta pomalo brašna – dok ne prestane da bude ljepljivo. Od ukupne količine tijesta odvojimo tri lopte – jufke. Pojedinačno svaku dobro premijesimo i ostavimo da odmaraju desetak minuta. Nakon deset minuta, ponovo premijesimo sve tri jufke – odmah ćete pod rukom osjetiti da je tijesto znatno mekanije.

    Još jednom formiramo jufkice, premažemo ih uljem i ostavimo na toplome da odmaraju oko sat vremena. Sto na kome ćemo razvlaciti kore, prekrijemo starim stoljnjakom ili čaršafom. Sredinu pospemo sa malko brašna. Uzmemo jufku, pobrašnimo oklagiju i razvučemo oklagijom koliko god je to moguće.

    Promjer jedne osrednje jufke kad se ovako razvuče ne bi trebalo da prelazi 40-50 cm. Na šporetu držimo u šerpici toplo ulje, toplim uljem (2-3 kasike) preprskamo razvučenu jufku i razmažemo rukom po cijeloj površini – ovo je važno, da nam tijesto ne bi pucalo dok se razvlači. Zavrćemo rukave, i nauljenih ruku krećemo da vrtimo tijesto.


    (Preuzeto sa: receptispotpisom.info)


    ..

    Koliko je koristan ovaj tekst?

    Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

    Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

    Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

    Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

    Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

    NAJNOVIJE VIJESTI
    Možda vas zanima I OVO