Kamp ‘Lipa’ još nije zatvoren, uposlenici i dalje čekaju odluku nadležnih

Uposlenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) već su nekoliko puta prolongirali napuštanje i zatvaranje prihvatnog kampa na lokalitetu Lipa.

Tako je i ove sedmice, a rokovi su prolongirani zbog molbi iz nadležnih institucija Bosne i Hercegovine.

Rješenje za ovu situaciju, odnosno pronalazak adekvatnog smještaja za oko 1.200 korisnika usluga kampa na lokalitetu Lipa, koji bi se trebao zatvoriti zbog trenutne neuslovnosti, već neko vrijeme očekuje se od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

-Sada već iz dana u dan čekamo konačnu odluku o gašenju svih servisa u kampu. Ona je već nekoliko puta prolongirana, ali se nadamo da će biti donesena prije pogoršanja vremenskih uslova i dolaska minusnih temperatura, jer će tada ovaj kamp biti definitivno neodrživa konstrukcija. Trenutno nemamo nikakvih konkretnijih informacija, odnosno samo postupamo po direktivi Uprave Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH – izjavila je upraviteljica kmpa “Lipa” Nataša Omerović.

Potvrđeno je i da se broj korisnika kampa na lokalitetu Lipa kod Bihaća gotovo svakodnevno mijenja, s obzirom i na trenutnu situaciju, ali i konstantno kretanje migranata i izbjeglica.

Bez obzira na sve, redovno im je osigurano snabdijevanje vodom, hranom i električnom energijom, kao i zdravstvena pomoć.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU