Kasumović: Institucije treba da odrede distributere kisika za primarnu zaštitu

Javna ustanova Dom zdravlja Zenica (JU DZZ) i Gradska uprava Zenica tvrde kako nikakve “afere kisik“ nije bilo, jer da nijedna kompanija ne posjeduje dozvolu za prodaju kisika ustanovama primarne zdravstvene zaštite, a u koju spada i JUDZZ-a.

Gradonačelnik Fuad Kasumović podvukao je danas na pres-konferenciji kako je ta ustanova medicinski kisik za liječenje svojih pacijenata kupovala od iste kompanije od koje su kupovali i svih proteklih godina, ali koja sada nosi naziv “Istrabenz plini“ Breza.

Direktorica JUDZZ-a Mersija Kasumović, a po saznanju iz medija da kompanija “Istrabenz plini“ iz Breze ne posjeduje dozvolu Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine za proizvodnju i distribuciju medicinskog kisika, tražila je od te kompanije “da im pošalju dokument o kvaliteti plina koji im isporučuju“.

-Oni su nam dostavili certifikat na kojem piše da sadrži 99,9 posto kisika i dalje komponente, koje idu uz to. Mi nemamo stručnjake da bi sada nama to definisali je li to – to, ali smo dobili certifikat od ‘Istrabenz plini’ – kazala je Kasumović.

Ustanova je, napominje, po saznanju da bi boce s kisikom mogle biti sporne, sve boce koje su imali na stanju “izdvojili u posebnu prostoriju, a nadležni kantonalni i farmaceutski inspektor dali su im “usmeni nalog kojim zabranjuju da se taj kisik više upotrebljava”.

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona prošle je sedmice “formiralo predmet“ te vrši istragu u slučaju nabavke kisika za JUDZZ-a.

-Naša je ustanova blokirana. Znamo, već po rješenju koje je dobio Messer od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, da mogu distribuirati medicinski kisik samo bolnicama i kliničkim centrima. Znači, ne mogu domovima zdravlja. Ne samo Domu zdravlja Zenica, nego bilo kojem domu zdravlja u državi – podvukla je direktorica Kasumović.

Po tom rješenju koje ima Messer, ne mogu nabaviti kisik od te kompanije, ali ni od kompanija “koje nemaju dozvolu za distribuciju kisika od Agencije“.

-Jedini ovlašteni distributer nije za primarnu, nego za sekundarnu i tercijarnu zaštitu. Da ne bismo ostali bez medicinskog kisika – da nam neko ne umre u Hitnoj pomoći ili na putu, u sanitetu, mi smo se obratili Kantonalnoj bolnici Zenica da nam barem posude kisik – kazala je Kasumović.

JUDZZ-a je, dodala je, 1. oktobra zatražila od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH te Ministarstva zdravstva ZDK da im dostave obavijest od kojih firmi mogu nabavljati medicinski kisik, ali da još nisu dobili odgovor. Odgovor nisu, kaže, dobili uprkos “urgenciji“ koju su tim ustanovama uputili jučer.

Međutim, gradonačelnik Fuad Kasumović saopćio je kako su upravo, za vrijeme trajanja pres-konferencije, od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH dobili odgovor kako firma “Krajina group“, sa skladištem u Banja Luci, od 30. septembra 2021. godine “posjeduju dozvolu za promet lijekova i medicinskih plinova“.

Kasumović jee naveo i da institucije sistema trebaju donijeti sve potrebne zakonske propise, koji svim ustanovama primarne zdravstvene zaštite u državi omogućavaju da na zakonit način osiguraju i medicinski kisik, jer je posao domova zdravlja “samo da liječi građane, a ne da se bave politikom”. 

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU