Kasumović: Mještanima Janjića omogućili smo vrhunsku zdravstvenu njegu i prostor za rad mjesne zajednice

Mještani tri mjesne zajednice i to Janjića, Lašve i Drivuše danas su dobili nove, sadašnjem vremenu adekvatne prostorije za primarnu zdravstvenu zaštitu. Radi se o projektu rekonstrukcije društvenog doma u Janjićima, kojeg su zajednički realizirali Grad Zenica i Javna ustanova “Dom zdravlja” Zenica.

Nakon raspisanog javnog poziva radovi su povjereni zeničkom preduzeću “Braća Karić”, a  vrijednost projekta iznosila je oko 340.046 KM, od čega je kroz projektne aktivnosti Vlade Federacije BiH obezbijeđeno 156.000 maraka, dok je Grad Zenica za realizaciju projekta osigurao sredstva u iznosu od 184.047 KM.

kasumović: mještanima janjića omogućili smo vrhunsku zdravstvenu njegu i prostor za rad mjesne zajednice

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović čestitao je mještanima Janjića na što su konačno dočekali da imaju adekvatne uslove za zdravstvenu zaštitu, kao i prostorije mjesne zajednice koje će, uvjeren je, biti mjesto gdje će se roditi brojne ideje i projekti za dobrobit cijelog grada.

“Nažalost, sasvim dovoljno sredstava ima u Zavodu zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona da građani dobiju adekvatnu zdravstvenu njegu. Međutim, kriminalna vlast koja direktoru penzioneru daje mjesečnu plaću od oko 8.000 KM sa toplim obrokom i koji je zaposlio preko 50 ljudi taj novac pojede za svoje plaće i onda nemaju sredstava zakvalitetno liječenje građane. Svi znaju da je zdravstvo nadležnost Kantona, ali je Grad uložio sredstva da svojim građanima omogući vrhunsku zdravstvenu njegu i obezbijedimo prostor za rad mjesne zajednice. Sve vrijeme radimo na jačanju mjesnih zajednica i nastavit ćemo sa tim“, poručio je gradonačelnik Kasumović, zaželivši mještanima da im što manje bude potrebna ambulanta.

kasumović: mještanima janjića omogućili smo vrhunsku zdravstvenu njegu i prostor za rad mjesne zajednice

Miralem Kaknjo, predsjednik Mjesne zajednice Janjići, zahvalio se Gradskoj upravi Zenica koja je uložila maksimalne napore da se okonča ovaj značajan objekat za mještane.

“Ovo smo dugo čekali i konačno od danas imamo prostorije i ambulante i mjesne zajednice. Ponosan sam što će već od ponedjeljka ambulanta početi sa radom. Ne morate više ići u Zenicu, sada ćete svu zdravstvenu njegu imati ovdje. Nećete više trošiti novac na prijevoz do grada, ali ni vrijeme. Sve imamo sada ovdje u Janjićima koji su vrata Zenice”, poručio je Kaknjo.

Na svečanom otvorenju prisutnima se obratila i dr.sci.prim. Mersija Kasumović, direktorica Doma zdravlja “Zenica”, kazavši kako je adaptirani prostor porodične ambulante površine 192 metra kvadratna.

„U svom sastavu ima jednu ordinaciju, dvije sale za intervenciju i druge prateće prostorije. Radujem se što će mještani Janjića, Lašve i Drivuše, njih više od dvije hiljade ubuduće imati kvalitetnu zdravstvenu uslugu u novom adekvatnom prostoru, a zdravstveni profesionalci Doma zdravlja „Zenice“ što će moći pružiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu u adekvatnom prostoru porodične ambulante Janjići“, kazala je dr.sci.prim. Kasumović, zahvaljujući se Gradskoj upravi Zenica na realizaciji ovog projekta.

Potom je uslijedilo svečano presijecanje vrpce i zvanično proglašenje društvenog doma otvorenim, što je izazvalo oduševljenje brojnih prisutnih mještana Janjića.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU