Kina donirala 50.000 KM vrijednu medicinsku opremu Kantonalnoj bolnici Zenica

Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini donirala je 50.000 KM vrijednu donaciju medicinske opreme Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), koja sadrži ultrazvučni aparat te 5.000 zaštitnih maski i 1.000 zaštitnih odjela za borbu protiv pandemije Covid-19.

UVZ aparat, s linearnom i konveksnom sondom, bit će instaliran na Odjelu interne medicine sa hemodijalizom, čija je načelnica dr. Belma Pojskić na današnjoj pres-konferenciji istakla kako je došao u pravo vrijeme. 

– Karakter Zenice je marljivost, gostoljubivost i domoljubivost, a to je i u skladu sa duhom mog, kineskog naroda. Meni je ovdje kao i doma – kazao je predstavnik Ambasade NR Kine Miao Diake, koji je svojim domaćinima i uručio ovu donaciju svoje zemlje.

Vlada, nevladine organizacije te kineski državljani koji žive u BiH, napomenuo je Diake, od početka pandemije koronavirusa donirali su 50.000 doza vakcina, ali i druge vrste medicinskih materijala za BiH.

– Kina će nastaviti, zajedno sa BiH, unaprijediti zdravstvenu saradnju na globalnom nivou, kako bi se što prije i okončala borba te pobijedila Covid pandemija. Prijatelji, velika udaljenost između Kine i BiH ne može spriječiti prijateljstvo izmeđa naša dva naroda – kazao Diake.

Podsjetio je kako je Zenica industrijski i sportski grad, a da je glavni grad BiH, Sarajevo, 1984. godine bio domaćin zimskih olimpijskih igara, a kako će, početkom februara naredne godine i Peking biti domaćin Zimskih olimpijskih igara, nada da će i ta veza učvrstiti i potaknuti prijateljstvo između te dvije države.

– Izražavam svoju duboku zahvalnost Ambasadi NR Kine na ovoj velikodušnoj donaciji i, nadam se, uspješnoj budućoj saradnji. Oprema će biti iskorištena na pravi način i za dobrobit naših pacijenata iz čitavog kantona, a zaštita oprema će, svakako, dobro doći našem osoblju u borbi protiv pandemije – kazao je direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Zahvalnost građana ZDK na vrijednoj donaciji izrazio je i premijer tog kantona Mirnes Bašić, koji je napomenuo kako je oprema stigla zahvaljujući angažmanu ljekara zeničke bolnice Maliku Ejuboviću. KBZ je, dodao je Bašić, bila prioritet i za Vladu ZDK, koja je sve svoje resurse, posredstvom Ministarstva zdravstva i Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, usmjerila u jačanje kapaciteta te ustanove.

– Ono što je bitno spomenuti je da smo započeli i jedan istorijski projekat u KBZ-u, a to je projekat “Energetska efikasnost”. Direktor KBZ-a me je jutros obavijestio da je u petak raspisan i javni poziv. Ponovo ćemo putem politike, Federalnog parlamenta, dobiti Zakon o fiannsijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova na području Federacije BiH. Planirano je i da naša KBZ-a dobije jedan ozbiljan iznos sredstava za svoju konsolidaciju – najavio je premijer Bašić.

Ministar zdravstva ZDK i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa ZDK Adnan Jupić, podsjetio je da su upravo hirurzi zeničke bolnice prvi u regionu operisali Covid-zaraženog pacijenta, a ginekolozi “carskim rezom” izvršili prvi porod zaražene trudnice. ZDK je na početku pandemije, podsjetio je Jupić, prvih četiri-pet mjeseci bio “ostrvo” na širem području Balkana bez umrlih pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom.

(FENA) H.D.Desk vijesti

kina donirala 50.000 km vrijednu medicinsku opremu kantonalnoj bolnici zenica
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU