-0.1 C
Sarajevo
Petak, 27 siječnja, 2023

Koje prednosti daje redovno čišćenje dpf filtera

Posvećivanje pažnje svim delovima na vozilima značajno je za redovno održavanje, ispravnost i sigurnost na putevima.

Dpf filter upravo je deo koji ima značajno mesto prilikom prečišćavanja izduvnih gasova, kao i sprečavanja emitovanja neželjenih čestica u spoljašnjost na putevima.

Čišćenje dpf filtera danas je od krucijalne važnosti za ispunjavanje ekoloških standarda i poštovanje principa, kao i zakonske regulative. Dok je do nedavno bilo na nivou opomene, u sadašnjem vremenu će se postupati uz sankcije ukoliko se čišćenje dpf filtera ne bude vršilo redovno i pre obavljenog tehničkog pregleda.

Čišćenje dpf filtera sprečava zagađenje životne sredine

Najznačajniji razlog iz kojeg se preporučuje što češće i detaljnije čišćenje dpf filtera, jeste odgovorno i pažljivo ponašanje prema svom okruženju, životnoj sredini i ekologiji. Veliki je broj vozila koja se svakim danom kreću gradskim i seoskim područjima, što znači da i malo pažnje može napraviti ogrmone pozitivne efekte na zaštitu okoline. Sam filter ima ulogu da sprečava emitovanje čestica i zagađenih izduvnih gasova u prirodu, pa je važno da se blagovremeno pregleda i očisti.

  Pogledajte novi BMW 4 Coupe M Performance, izgleda impresivno

Tehnike čišćenja dpf filtera podrazumevaju nekoliko načina, koji se mogu razlikovati od jednog do drugog servisera ili samog automobila. Najvažnije je da se svaka aktivnost obavi detaljno, da se delovi maksimalno pedantno očiste, pažljivo rasklope i sklope, kao i vrate u prvobitno stanje. Ne samo da će se izbeći sve moguće sankcije i vraćanje sa tehničkog pregleda, već će zaista zagađenje okoline biti znanto smanjeno.

Sprečava se zapušavanje filtera i nefunkcionalnost motora

Još jedna značajna prednost zbog koje redovno čišćenje dpf filtera ima veliku ulogu u samom funkcionisanju vozila i odgovornom upravljanju, jeste sprečavanje pojave zapušavanja delova, odnosno taloženja stranih materija i čestica. Ukoliko se filter ne očisti redovno uz određena hemijska sredstva, vodu, sušenje i različite procedure koje će vratiti stari sjaj, dolazi do pojave taloga. To vremenom može u potpunosti zapuštiti dpf filter, što će rezultirati nemogućnošću obavljanja funkcija. Tada, postoje osobe koje su pribegavale taktici skidanja filtera i vožnje bez ovog dela, ali to je danas zabranjeno i kažnjivo prema zakonskoj regulativi. Momentalno nije moguće proći tehnički pregled, a postoje i druge sankcije ukoliko se dpf filter ne nalazi na vozilu, ili je potpuno zapušen. To je jedan od načina da se podstakne blagovremeno čišćenje dpf filtera i održavanje automobila u ispravnom stanju, prema svetskim standardima i domaćim propisima.

  Sudar McLarena i Golfa: Pogodi ko' je bolje prošao

Pored samog filtera, dugotrajno ignorisanje pojave taloga na ovom delu, može imati ogromne posledice na rad motora, čak izazvati i prevremen kvar, zastoj u radu ili potpuno gubljenje funkcija tokom vremena. Činjenica da dpf filter treba da ima životni vek isto kao i sam automobil, govori koliko je značajno redovno održavanje. Kako motor ne bi trpeo posledice jednostavne procedure čišćenja koja se može obaviti za 15 ili 20 minuta, bitno je razvijati svest o tome koliko je značajno da se filter proverava, čisti i održava, ali ne samostalno, već isključivo u proverenom servisu.

Čišćenje dpf filtera podrazumeva jednostavan i brz postupak koji će se kvalitetno realizovati u okviru preporučenih servisa. Kako njegovo održavanje ima velike prednosti u poštovanju zakona i propisa, sprečavanju zagađenja životne sredine, ali i besprekornosti rada i trajnosti samog motora na vozilu, bitno je posvetiti pažnju ovom delu i sprovesti redovnu proceduru čišćenja.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU