Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Koliko često treba prati kosu

Većina muškaraca pere kosu svaki dan. Neke žene peru je jedanput sedmično. Kako znati ko je u pravu? Novinari popularnog PopSugara odlučili su razriješiti ovaj misterij pa su porazgovarali s dermatologom, frizerom i koloristom. Evo što su oni odgovorili bazirajući se na tipove kose i je li obojena ili ne.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Stav frizera

– Ako imate masno tjeme, potpuno je u redu da kosu perete svaki dan kako biste odstranili višak ulja i prljavštinu koja se taloži na tjemenu – rekao je Kevin Mancuso, frizer i kreativni direktor Nexxusa.

Također, dodao je da, ako živite u gradu s puno smoga, više je i nego poželjno kosu prati što češće. S druge strane, za sve osobe sa suhom kosom smatra da je idealan broj pranja 1-2 puta sedmično. To se odnosi i na osobe s prhuti.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Mišljenje dermatologa

Dermatologinja Francesca Fusco smatra da ne postoji nekakvo zlatno pravilo koje kazuje koji je idealan broj pranja kose. Ipak, složila se s Kevinom da je osobe s izrazito masnom kosom trebaju prati svakodnevno, a osobe sa suhom kosom i peruti najviše dva puta sedmično.

Odgovor koloriste

Koloristica Stephanie Brown istaknula je kako osobe s obojenom kosom nikako ne bi trebale prati kosu više od četiri puta sedmično. – Ako imate suhu i obojenu kosu, pokušajte smanjiti broj pranja na jedanput sedmično. Ako imate masnu kosu, radije između pranja koristite suhi šampon umjesto da je perete svakodnevno kako vam boja ne bi prebrzo postala potpuno beživotna – upozorila je.

avaz.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas