Kompanija ArcelorMittal Zenica obezbijedila 500 sadnica bijelog jasena za pošumljavanje urbanih područja u Zenici

Projekt Zelenog razvojnog centra pod nazivom „Posadi svoj hlad“ odvija se po prvi put na području Bosne i Hercegovine, čiji je cilj da u proljeće 2021. godine na teritoriji naše zemlje podijele 30.000 dvogodišnjih sadnica bijelog jasena građanima, koji će  ih posaditi u svojim dvorištima i urbanima dijelovima grada.

Kupovinom 500 sadnica bijelog jasena, ovoj akciji pridružila se i kompanija ArcelorMittal Zenica koja je realizacijom aktivnosti doprinijela pošumljavanju urbanih područja u gradu Zenica.

„Dio sadnica smo posadili unutar naše fabrike, jer raspolažemo ogromnom površinom koju smo na ovaj način uljepšali, a preostale sadnice smo usmjerili ka zeničkim osnovnim školama i JU „Dom-porodica“ Zenica sa ciljem da podijeljene sadnice budu iskorištene na najbolji mogući način. Osim organizacije interne sadnje unutar kruga naše fabrike, naišli smo i na velik i pohvalan odziv zeničkih osnovnih škola koje su organizirale akcije sadnje ovog drveta u školskim dvorištima sa svojim učenicima.“

U mnogim školama akcija je već realizirana i školska dvorišta će u budućnosti biti obogaćena zelenilom.

kompanija arcelormittal zenica obezbijedila 500 sadnica bijelog jasena za pošumljavanje urbanih područja u zenici

„Radnici osnovne škole „Ćamil Sijarić“ su, uz pomoć predpionira NK Nemila i i njihovog trenera, posadili 20 sadnica bijelog jasena. Zahvaljujemo se našim predpionirima, treneru, Zelenom razvojnom centru i ArcelorMittal Zenica na doniranim sadnicama te se nadamo uspješnom nastavku saradnje“, kazali su iz ove škole.

ArcelorMittal Zenica se posebno zahvaljuje OŠ „Skender Kulenović“ Zenica i nevladinoj organizaciji „Pomoć, pravda, posredovanje“, koji su ustupanjem prostora i volonterskim angažmanom doprinjeli u akciji podjele sadnica.

„Posebno nam je drago što smo učešćem u ovako kvalitetnom projektu potvrdili ali i proširili svoju saradnju sa zeničkim obrazovnim i odgojnim ustanovama, kao i nevladinim organizacijama. Najiskrenije se nadamo da će jedan ovakav primjer ukazati na važnost saradnje radi dobrobiti lokalne zajednice i njenih stanovnika“.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU