Koncertom završene Sarajevske večeri muzike i obilježena 100. godišnjica NPS-a

Sarajevske večeri muzike (SVEM) okončane su  9. oktobra svečanim koncertom “Gala opera“ kojim je obilježena i 100. godišnjica Narodnog pozorišta Sarajevo – jednog od glavnih stubova kulturnog i umjetničkog života Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine.

Intencija organizatora koncerta je da se sarajevskoj publici prezentira svojevrsni presjek najbriljantnijih italijanskih opernih ostvarenja, s fokusom na stvaralačke opuse Gioachina Rossinija, Gaetana Donizettija, Giuseppe Verdija, Giacoma Puccinija i Reugerra Leoncavalla.

Repertoar na kome su se našli isjčeci Nabucca, Un Ballo in Maschera, Tosce, Macbetha, Il Barbiere di Siviglia, I Pagliaccia, Luce di Lamermoora, Don Carlosa, Rigoletta i Turandota, sam po sebi zahtijevao je umjetnike spremne da odgovore izazovima vrhunske izvedbe italijanske belcanto škole. 

Stoga su na koncertu nastupili reprezentni predstavnici bh. operne scene Adema Pljevljak-Krehić, Katarina Kikić, Amir Saračević, Ivan i Leonardo Šarić, Denis Isaković i Marko Kalajanović. Ekskluzivni gosti su bili Ivana Lazar, Željko Lučić i Mikheil Sheshaberidze. Dirigenti su bili Dario Vučić i maestro Ivo Lipanović.

Koncertnu večer činile su dvije kompaktne cjeline – prva u kojoj su se predstavili domaći umjetnici – i druga u kojoj su nastupili ekskluzivni gosti.

Involviranost, posvećenost i uspjele interpretacije protagonista “Gala večeri”, publika je u potpunosti prepoznala, a ovacije su rezultirale efektnim bisom u vidu popularne “Zdravice” (Libiamo…) iz opere La Traviata Giuseppe Verdija, saopćeno je iz SVEM-a.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU