Konkurs „Riječima upozoriš, da spasiš okoliš!“ otvoren za novinare/ke, urednike/ce i blogere/rice

Na današnji dan, širom svijeta se obilježava Dan planete Zemlje, koji za cilj ima podizanje svijesti pojedinaca, zajednica i institucija o važnosti brige za planetu na kojoj živimo i koju dijelimo s drugim živim bićima.

Obrazovanje je temelj napretka i ključno je edukovati javnost o konceptima klimatskih promjena i utjecajima koje one imaju na našu planetu, kako bi podstaknuli akciju u odbrani zaštite životne sredine i njenih stanovnika.

U cilju edukacije na ovu temu, kao i isticanja važnosti klimatskih akcija koje se poduzimaju u cilju smanjenja CO2, smanjenja energije, te zaštite okoliša, u sklopu projekta „Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Zeleni klimatski fond (GCF), a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) danas je pokrenut konkurs „Riječima upozoriš, da spasiš okoliš!“.

Pravo na učešće imaju svi/e novinari/ke, urednici/ce i blogeri/ce iz Bosne i Hercegovine, koji ispunjavaju uslove propisane pravilima ovog konkursa. Kako bi se podigla svijest javnosti o povećanim emisijama stakleničkih plinova, klimatskim akcijama koje se poduzimaju u opštinama da se smanje emisije CO2, važnosti uštede energije, te ulaganju u zelenu ekonomiju, cilj konkursa jeste da se pruži prilika učesnicima da kroz svoje priče ukažu na bitnost navedenih tema.

Konkurs će trajati u periodu od 22.04. do 24.05.2020. godine, a stručni žiri će, prema unaprijed određenim kriterijima, proglasiti tri najbolje priče. Pobjedničke priče će biti nagrađene predviđenim novčanim nagradama. Svi zainteresirani se mogu prijaviti na zvaničnoj stranici, www.spasiokolis.ba, gdje se nalazi više informacija o samim uslovima konkursa.

Projekt „Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj pružiti podršku naporima Bosne i Hercegovine da odgovori na izazove klimatskih promjena i smanji emisije stakleničkih gasova. Osmogodišnji projekt finansira Zeleni klimatski fond (GCF), a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU