5 razloga zbog kojih je Kopaonik najbolji razlog za zimovanje u Srbiji

Kopaonik, osim što je najveći planinski masiv u Srbiji, takođe poseduje i najveći skijaški centar.

Zahvaljujući tome postao je najpopularnija destinacija za ljubitelje, prvenstveno, skijanja ali i bajkovitog okruženja, svežeg vazduha i relaksacije. Nalazi se između reka Ibra i Sitnice na zapadu i Laba na jugoistoku. Planina je udaljena od Beograda 270 kilometara i do ovog turističkog centra, može se doći iz više pravaca, stoga ne postoje izgovori ukoliko niste blizu ove destinacije jer će se put, itekako, isplatiti. Iz godine u godinu, broj turista raste, a razloga za to ne manjka. Mi vam u nastavku navodimo one najvažnije.

5 razloga zbog kojih je kopaonik najbolji razlog za zimovanje u srbiji
kopaonik, zimovanje u srbiji

Nezaboravno iskustvo na skijama

Ako ste avanturističkog duha, volite da pomerate granice ili jednostavno želite da probate nove stvari, spuštanje niz ovu planinu, visoku 2,017 metara, mora biti na vašoj listi želja.

Bilo da ste nesigurni početnik ili iskusni skijaš, Kopaonik je savršeno mesto da testirate svoje veštine. Tlo je prekriveno snegom od početka novembra pa sve do maja, stoga imate priliku da i više puta u toku godine stanete na skije. Za najmlađe, tu je ski vrtić, u kom će naučiti kako da skijaju i postoje čak tri obezbeđena prostora za njih. Ski liftovi i žičare imaju kapacitet za više od 34.000 skijaša na sat. Da li ste više za nordijsko ili alpsko skijanje? Ne morate da razmišljate jer postoje staze za oba. Ukoliko se ne umorite od skijanja preko dana, tu je i mogućnost noćnog skijanja koje pruža potpuno drugačiji osećaj. Snow park je još jedna atrakcija koju ne želite da propustite, kao ni domaća i međunarodna takmičenja koja se na njemu odvijaju. Ukoliko volite sankanje, ski centar Kopaonik vam je i to obezbedio i iščekuje vas.

Žičarom do vrha sveta

Dobro, složićemo se da postoje i više, mnogo više planine, ali zaista ćete na vrhu Kopaonika imati osećaj kao da ste iznad svega. Do najviše tačke planine – Pančićevog vrha doći ćete žičarom. Vožnja žičarom je nešto što morate da iskusite, bar jednom u životu. Zaboravite na strah od visine. Videćete najlepši pejzaž oko sebe. Ono što je još bolje je to što je ova vožnja dostupna tokom cele godine, pa ako niste ljubitelji snega, leto neće pobeći. Na vrhu se nalazi i čuveni Pančićev mauzolej – mesto na kojem je naučnik sahranjen u kovčegu od omorike, po kojoj je i postao poznat.

Najviši vodopad Srbije

Kako je sve u superlativu što se Kopaonika tiče, činjenica da se u podnožju istog nalazi i najviši vodopad u zemlji, nije ni malo začuđujuča. Vodopad Jelovarnik, kao deo Nacionalnog parka Kopaonik, nalazi se na 1116 metara nadmorske visine. Do njega se može doći organizovanim pešačkim turama. Nije za one koji nisu spremni za malo zahtevniju, pravu planinsku avanturu. Netaknuta priroda, čist vazduh i cvrkut ptica će vas dovesti do najdivnijeg vodopada, zeleno-plave boje. Doživljaj koji nećete nikada zaboraviti.

Stene, pećine i litice

Zvuči zastrašujuće ali koja planina ih nema? Verovatno pećina nije prva stvar na koju pomislite kada je Kopaonik u pitanju, ali svakako bi trebalo da razmislite o poseti ove prirodne lepotice. Metođe je narodno svetilište koje se nalazi u pećini. Crkva je posvećena svetom Metodiju, gde se, na zidu, nalazi i njegova freska. Poznata je vekovima i mnogi su, baš u njoj, tražili lek. Postoje organizovane pešačke ture u trajanju od 6 do 7 sati, sa usponom od 853 metara, koje, pored svetilišta, vodi i do gejzira hladne vode. Voda koja teče iz kamena litice, smatra se lekovitom. Datira još od 3. veka, a izvor je dosta posećen jer se pretpostavlja da voda može da izleči i one najteže bolesti. Možda zaista i jeste tako, a to ćete saznati samo ukoliko posetite ovo mistično mesto. Imaćete priliku da vidite i neke od retkih vrsta biljaka, a gromadne granitne stene, koje se nalaze u blizini, će vam obezbediti pogled na delove Kopaonika i okolnih planina. Toplo se obucite i započnite avanturu.

Bambi na ledu

Ukoliko niste vični skijanju, uvek je tu klizanje. Klizalište je idealno za celu porodicu. Može se desiti da po koji put i padnete, ali ne bi bilo zanimljivo da nije tako, zar ne? Kopaonik vam nudi priliku da klizate svakog dana u nedelji u poslepodnevnim časovima. U Dolini sportova u ski centru Kopaonik se nalazi ova magija na ledu, a cena iznajmljivanja klizaljki je 500 dinara. Odlično je za rekreaciju, a usput ćete se zabaviti, bilo da ste sami ili u društvu. Godine su samo broj, ne oklevajte da se okušate u ovoj zimskoj čaroliji na ledu.

Kopaonik je idealna destinacija za sve što poželite, bilo da volite skijanje, klizanje ili ste ipak više raspoloženi za uživanje i opuštanje. Pored ove predivne planine, tu je još mnoštvo njih, što čini zimovanje u Srbiji izuzetno primamljivom opcijom. Sve informacije o smeštaju i ostalim zanimljivostima, možete dobiti klikom na link bloga o zimovanju. Svima je potreban odmor, a planina je savršen izbor.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU