Subota, 12 lipnja, 2021

Košarac: BiH ne odustaje od onemogućavanja izgradnje odlagališta ‘Trgovska gora’ (VIDEO)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je danas da BiH ne odustaje od stava da onemogući izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Naveo je da vjeruje da će u narednih 15 dana biti zakazan prvi radni sastanak bh. ekspertnog tima s kolegama u Hrvatskoj.

I dalje smatra, kako kaže, da je očuvanje životne sredine i zdravlja građana BiH primarno pitanje i da na tom polju “trebamo biti puno više mobilisani nego dosad, jer je Hrvatska potpuno mobilisana”.

Dodao je da očekuje puni angažnam svih bh. institucija kako bismo postigli cilj da na tom lokalitetu ne bude izgrađeno odlagalište.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Košarac je istakao da je zahtjev ekspertnog tima za njegovim proširenjem ocijenjen prihvatljivim, ali da do toga nije došlo jer određeni ministri iz FBiH u Vijeću ministara BiH nisu podržali prijedlog budući da u strukturi nema dovoljno pripadnika jednog naroda.

Naglasio je da nacionalna struktura može biti ispoštovana u slučaju vodstva koordinacionog tijela, ekspertnog i pravnog tima, dok bi kod izbora samih eksperata trebalo voditi računa samo o kompetencijama.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas