Košarac: Realizovan ključni korak za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas da je Narodnoj Republici (NR) Kini dostavljen popunjeni revidirani upitnik za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

 – Ured za veterinarstvo BiH je, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nadležnim entitetskim institucijama, dostavio kineskoj strani odgovore na dodana pitanja iz Upitnika, što je finalni korak u procesu odobravanja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Kine – naveo je Košarac.

Po njegovim riječima, u narednoj fazi ovog procesa očekuje se dolazak nadležnih inspektora iz NR Kine u BiH kako bi izvršili kontrolu domaćih kapaciteta za proizvodnju i preradu mlijeka.

– Postoji čak mogućnost da nam izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda bude odobren i bez izvršene kontrole nadležnih kineskih inspektora, budući da domaće kompanije već izvoze u EU, što znači da ispunjavaju standarde i kvalitetom proizvoda zadovoljavaju ovo zahtjevno tržište – dodao je Košarac.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u prethodnom periodu, kako je naglasio, intenziviralo je napore na otvaranju kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, što će biti dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta.

 – Ne razumijem zašto je prethodna struktura ignorisala potencijal tržišta Kine, što je potpuno neprihvatljivo. Pokrenuli smo proces nakon višegodišnjeg zastoja, cijeneći kapacitete i iskustva domaćih proizvođača i prerađivača mlijeka, koji svoje proizvode, osim evropskim, mogu ravnopravno ponuditi i kineskim kupcima – rekao je Košarac. 

Izrazio je zahvalnost i pozdravio napore ambasadora NR Kine u BiH Đi Pinga na ubrzavanju aktivnosti koje će rezultirati otvaranjem kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.

– Kina je naš dugogodišnji partner sa kojim želimo jačati saradnju i povećati obim vanjskotrgovinske razmjene. To opredjeljenje potvrdio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na nedavno održanom Samitu ’17 plus jedan’, kada je zaključeno da Kina planira da u narednih pet godina iz zemalja centralne i istočne Evrope uveze robe u vrijednosti  170 milijardi dolara, te da udvostruči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz ovog dijela Evrope, što je šansa za domaći poljoprivredni sektor – naglasio je Košarac.

Podsjetio je da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH paralelno radi na stvaranju uslova za izvoz mesa i vina iz BiH u NR Kinu, cijeneći da je otvaranje novih tržišta jedna od mjera zaštite domaće proizvodnje, saopćeno je iz tog ministarstva.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU