Kremaste mak kocke oduševit će sve ljubitelje maka, a vjerovatno i one koji inače ne jedu baš često kolače s makom
Potrebni sastojci za ovaj kolač:
- 1 kora
- 3 belanca
- 3 kašike kristal šećera
- 3 kašike brašna
- 2 kašike ulja
- 2 kore-ovo je mera za 1 koru
- 3 belanca
- 3 kašike kristal šećera
- 5 kašika nemlevenog maka
- 2 kašike brašna
- krema
- 1/2 l mleka
- 1 puding od vanile
- 6 žumanjka
- 7 kašika šećera
- 200 gr margarina
- ekstrakt od mentola
- dekoracija
- 1 šlag krem od vanile
- 1,5 deci mleka
Priprema kolača
Ispeći jednu bijelu koru i dvije kore sa makom, u tepsiji veličine 20×27 na 200 c oko 10 minuta.
Umutiti žumanjke sa šećerom, dodati puding i zakuhati u mlijeku na laganoj vatri, kad se ohladi dodati margarin i ekstrakt od mentola. Mak kora-fil-bela kora-fil-mak kora, tanak sloj fila-šlag.
Uživajte u ovom jednostavnom kolaču sa odličnim ukusom.
(Izvor: lifestylerecepteka.info)