Kremasti trobojni kolač je poslastica koju vrijedi napraviti
Sve što vam je potrebno:
Za podlogu:
- 20 komada petit keksa (prema potrebi)
Za kremu vam je potrebno:
- 1 litar mlijeka
- 150 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 grama gustina
- 125 grama maslaca
Za doradu vam je potrebno:
- 50 mililitara mlakog mlijeka
- 1 žlica ruma
Priprema poslastice
Prvo u pleh poredajte jedan red keksa da se prekrije cijelo dno pleha. Pomiješajte rum i mlijeko, pomoću kuharske četkice vrlo malo natopite keks. Gustin pomiješajte sa šećerom i vanila šećerom, 200 mililitara hladnog mlijeka i promiješajte žicom da se grudvice razbiju.
Preostalih 800 mililitara mlijeka stavite na sporet da prokuva, kada prokuha sklonite sa vatre pa dodajte gustin i vratite na šporet i na laganoj vatri neprekidno miješajući skuhajte kremu. Kada krema dobije potrebnu gustinu sklonite šerpu s šporeta.
U još vruću kremu dodajte na kocke izrezani maslac i miješajte dok se maslac otopi i smjesa ujednači. Dobivenu kremu prelijte preko keksa u plehu, lijepo poravanjte i ostavite da se ohladi.
Čokoladu za kuhanje narendajte na krupnu stranu. Šlag pjene umutite prema upustvu sa kesice.
U umućeni šlag dodajte narendanu čokoladu i promiješajte spatulom. Premažite preko ohlađenog fila od gustina. Kolač rashladite u hladnjaku i nakon toga uživajte u kremastom desertu.
(Preuzeto sa: radosno.com)
..