Krizni štab ZDK predlaže da se publika vrati na sportska takmičenja

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Adnan Jupić rekao je danas nakon sjednice Kriznog štaba da je epidemiološka situacija u ovom kantonu još nepovoljna, ali uz znatno poboljšanje svih općih parametara.

Od 12. do 18. maja prijavljeno je 55 novih slučajeva, ili 11 na 100.000 stanovnika, dok se na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj nalazi 76 Covid pozitivnih pacijenata.

Jupić je naglasio da će zbog toga Krizni štab predložiti popuštanje donesenih restriktivnih mjera koje su bile neophodne i sa minimalnim štetama za privredu doprinijele boljoj epidemiološkoj situaciji.

Rekao da je Krizni štab uputio inicijativu Kriznom štabu Federacije BiH da se dozvoli ograničeno prisustvo publike na sportskim takmičenjima.

– Mislimo da su se stvorili uslovi za to i da uz poštivanje epidemioloških mjera treba najozbiljnije razmisliti o povratku publike, na početku u ograničenom broju, a ja se nadam vrlo brzo i u kompletnom broju – rekao je Jupić.

Naglasio je da se proces imunizacije odvija dobro i da je do sada dato 17.000 doza vakcina.

Paralelno s masovnom imunizacijom stanovništva u toku je imunizacija medijskih radnika i policije, koji su odlukom Kriznog štaba uvršteni među prioritete za vakcinaciju.

Načelnik Sektora uniformisane policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Adis Imamović zahvalio je Kriznom štabu i Ministarstvu zdravstva ZDK što su omogućili vakcinaciju službenika policije i što se vakcinacija odvija bez poteškoća.

Naveo je da je od 668 službenika policije koji su se izjasnili za vakcinaciju do sada u lokalnim domovima zdravlja vakcinisano njih 403, saopćeno je iz Pres-službe ZDK. 

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU