Krizni štab ZDK predložio produženje epidemioloških mjera

U posljednjoj sedmici pojačani su negativni pokazatelji epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK). Broj novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u tom periodu je 128, što čini kumulativnu incidencu od 35,6 na 100.000 stanovnika, saopćeno je iz kantonalne pres-službe. 

– To može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih. Ovo posebno iz razloga što broj novooboljelih u nekim drugim kantonima pokazuju prilično visoke vrijednosti – zaključio je danas Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona. 

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), do 5. septembra ukupno je potvrđeno 14.820 slučajeva Covid-19, a broj aktivnih slučajeva je 156. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrle su dvije osobe, u sedmici prije nje nijedna. Opterećenje bolničkih kapaciteta je 36 pacijenata krajem navedenog perioda.

Zbog svega toga je Krizni štab predložio kantonalnoj vladi da važeće epidemiološke mjere produži za još 14 dana.

– Stav Kriznog štaba je da se trenutno ne preporučuju restriktivnije mjere, ali ćemo preko Ministarstva unutrašnjih poslova i inspekcijskih službi poduzeti sve da se postojeće mjere provode. Činjenica je da je došlo do znatnijeg opuštanja naših građana, što je razumljivo, s obzirom na to da pandemija traje skoro dvije godine i da smo u zadnja tri mjeseca imali prilično mirnu situaciju, ali pandemija nije prošla i mislim da je ovo četvrti, završni val i da ćemo zajedničkim naporima sačuvati naše zdravstvene ustanove da pružaju zdravstvene usluge svim pacijentima – rekao je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK dr. Adnan Jupić.

Zeničko-dobojski kanton je do 5. septembra zaprimio i distribuirao 151.242 doza vakcine, od čega je utrošeno 89.180 doza, odbačeno 450, a neutrošeno 61.612. Dvjema dozama je vakcinisano ukupno 29.503 građana.

Ministar Jupić naglašava stav Svjetske zdravstvene organizacije da je vakcinacija jedini i najbrži izlaz iz pandemije, da nema favorizovanih vakcina te da je najbolja “ona do koje možemo trenutno doći”. Većina članova Kriznog štaba primila je vakcinu proizvođača Astra Zeneca, naveo je također.

– Neki građani, iz ne znam kojih razloga, čekaju neku drugu vrstu vakcina i na taj način ugrožavaju svoje i živote najmilijih, a to jednostavno nema bilo kakvog medicinskog utemeljenja. Moramo izbjeći stvaranje animoziteta između vakcinisanih i nevakcinisanih građana te promocijom vakcinacije i stručnim objašnjenjima, animirati građane da se vakcinišu – rekao je Jupić.

On kaže da je antivakserski lobi zloupotrijebio nedostatak vakcina, ali i da vakcina sada ima dovoljno i da ih građani mogu dobiti na 60 punktova u ovom kantonu.

– Na gotovo svim punktovima rade se “dani otvorenih vrata”, a građani se mogu vakcinisati neradnim danima i u popodnevnim satima. Zdravstveni sektor je sve uradio da se svakom odgovornom građaninu omogući da dobije vakcinu. Na nama je da apelujemo i primjerima ukazujemo na značaj vakcinacije – rekao je Jupić.

Kao primjer je naveo slučaj iz Kantonalne bolnice Zenica gdje je početkom sedmice bilo hospitalizirano 19 pacijenata oboljelih od virusa Covid-19, od kojih niko nije bio vakcinisan. Dvoje pacijenata na respiratoru, oboje preminulo u proteklih sedam dana, također nisu bili vakcinisani.

– To je potvrda da vakcinisana osoba nije stoposto zaštićena, ali da su mnogo manje šanse da će dobiti teži oblik infekcije i da će joj trebati bolničko liječenje – rekao je Jupić apelujući još jednom da se neodlučni građani vakcinišu kako bi što prije bio dostignut zadovoljavajući procenat vakcinisanih kao uslov za sticanje kolektivnog imuniteta.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU