Krizni štab ZDK traži kontrolu primjene mjera i poziva građane da se vakcinišu

Svi pokazatelji epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu imaju povišene vrijednosti, a broj novih potvrđenih slučajeva u proteklih sedam dana je 283, što može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih – zaključio je Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a.

Prema informaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, do 19. septembra ukupno je potvrđeno 15.297 slučajeva korona virusa, a broj aktivnih slučajeva je 326. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je 14 osoba. Opterećenje bolničkih kapaciteta je 58 hospitaliziranih krajem ovog perioda.

-Epidemiološka situacija u kantonu može se ocijeniti nepovoljnom sa daljim razvojem trenda pogoršanja.U odnosu na neke druge kantone u FBiH, kao i Federaciju u cjelini, situacija u ZDK se može ocijeniti nešto povoljnijom, obzirom da jedino USK i SBK imaju manju vrijednost sedmodnevne kumulativne incidence od ZDK – zaključio je Krizni štab.

Krizni štab će Vladi ZDK-a, zajedno s Informacijom o epidemiološkoj situaciji, uputiti prijedlog da naredbom produži primjenu dosadašnjih mjera, insistirajući na maksimalnoj kontroli provođenja ovih mjera od strane inspekcije i policijskih organa.

Prema podacima INZ-a, do sada je zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu isporučeno 175.722 doza vakcina, a utrošeno je 99.532 doza. U potpunosti je vakcinisano, s obje doze, 33.600 građana ovog kantona.

Domovi zdravlja imaju na raspolaganju preko 75.000 doza vakcina, a Krizni štab je zadužio Operativni tim za vakcinaciju INZ-a da u saradnji s domovima zdravlja nastavi raditi na povećanju broja punktova na kojima će se provoditi vakcinacija, kojih u kantonu trenutno ima ukupno 60, kako bi ovaj proces bio dostupniji građanima.

Uzimajući u obzir da su vrijednosti indikatora za praćenje prenosa infekcije u zajednici prešle granicu između drugog i trećeg nivoa prenosa, Krizni štab je najavio da će razmotriti opcijupooštravanja mjera fokusirajući se na mjere koje bi mogle povećati obuhvat vakcinacijom, kao što je uvođenje principa VPT (vakcinisan, prebolio, testiran) za prisustvo svim javnim skupovima.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić naglasio je da vakcinisana osoba nije potpuno zaštićena od virusa, ali su mnogo manje šanse da će dobiti teži oblik infekcije i da će joj trebati bolničko liječenje.

krizni štab zdk traži kontrolu primjene mjera i poziva građane da se vakcinišu
ministar zdravstva i predsjednik kriznog štaba dr. adnan jup

Naveo je podatak da je od 57 hospitaliziranih osoba u ovom kantonu vakcinisano samo 13, mahom starijih osoba i hroničnih bolesnika, od kojih je većina dobila samo jednu dozu.

– Pozivamo građane da se što masovnije odazovu vakcinaciji protiv korona virusa, kako bi se postizanjem određenog kolektivnog imuniteta spriječilo nekontrolisano širenje infekcije i preduprijedilo donošenje restriktivnijih mjera. Svaka vakcina je jednako dobra – rekao je dr. Jupić.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU