Krompir na švedski način, ukusan i jednostavno za napraviti
Potrebni sastojci:
- 6 krompira srednje veličine 2-3 čena bijlog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 30 g putera
- Morska so, svježe mljeveni biber
Priprema ovog jela
Krompir dobro operite, ne morate ga guliti posebno ako je u pitanju mladi krompir, a rernu uključite da se grije na 220C. Krompire režete tako da ga stavite na dasku za rezanje i sječete na tanke šnite, ali ne idete skroz do kraja, jer krompir treba da bude u jednom komadu, 3-4 milimetra prije kraja stanite sa sječenjem.
Kad ste isjekli krompir, poslažite ga na pleh za pečenje, između šnitica stavite malo bijelog luka i putera, prelijte krompir maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pecite otprilike 40 minuta. Ovako pripremljen krompir možete poslužiti uz meso, ali i kao grickalice sa malo kajmaka i svježeg sira.
(Preuzeto sa: radosno.com)
..