KŠ ZDK predlaže produženje epidemioloških mjera i nakon Nove godine

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (KŠ ZDK), analizirajući informaciju o epidemiološkoj situaciji u ovom kantonu koju je sačinio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), zaključio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu nepovoljna, ali sa osjetnom tendencijom poboljšanja epidemioloških parametara.

-Na to ukazuju podaci da smo u prethodnih sedam dana imali 280 novootkrivenih slučajeva, što je znatno manje nego sedmicu ranije kada je potvrđeno 390 ili 560 slučajeva koji su potvrđeni prije dvije sedmice, da su bolnički kapaciteti nešto manje popunjeni, a i sam podatak da smo prethodne sedmice imali 32 umrlih, a ove sedmice imamo 15 smrtnih ishoda – rekao je nakon sjednice ministar zdravstva i predsjednik KŠ ZDK dr. Adnan Jupić.

Naglasio je da je KŠ zbog toga odlučio da za novogodišnje praznike ublaži epidemiološke mjere i omogući organizirani doček Nove godine. Prema mjerama KŠ FBiH, organizatori proslava mogu okupiti do 50 ljudi, dok je prema mjerama KŠ ZDK moguće okupiti do 150 ljudi u zatvorenom, odnosno 300 na otvorenom prostoru, ali uz poštivanje epidemijskog protokola VPT (vakcinisan, prebolio, testiran) i drugih epidemioloških mjera.

Najavio je da će KŠ ZDK predložiti Vladi ZDK-a da trenutne epidemiološke mjere, koje važe do 31. decembra, ostanu na snazi i prve dvije sedmice januara 2022. godine.

Prema infomaciji INZ-a, do sada je zaprimljeno i distribuirano 232.471 doza vakcine, a sa dvije doze je ukupno vakcinisano 78.762 građana. Sa jednom ili dvije doze vakcinisano je skoro 31% odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je oko 10 posto građana ZDK-a vakcinisano izvan BiH, stopa provakcinisanosti odraslog stanovništva u ovom kantonu iznosi 41%.

Jupić je pozvao građane da se vakcinišu i na taj način zaštite svoje zdravlje, navodeći kao dobar primjer zdravstvene radnike u ovom kantonu, kao i Krizni štab ZDK čiji su svi članovi potpuno vakcinisani.

Press služba ZDK 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU