Kurkuma, zdravlje u žutom

Kurkuma je više lijek nego začin, jer kurkuma pomaže protiv raka, sprečava Alzheimerovu bolest, uklanja teške metale, štiti od fluorida, liječi jetru i istovremeno je moćan antioksidans. Naravno, kurkuma nema ova svojstva u malim količinama koje su uobičajene za začine.

Dugo je njegov žuti korijen bio poznat više kao začin i boja za hranu nego kao prirodni lijek. Korištene količine bile su odgovarajuće male – toliko male da se ljekovita svojstva biljke teško mogu osjetiti.

Kurkuma je danas gotovo svima poznata, a oni koji žele uživati ​​u njenim blagotvornim učincima uzimaju ili odgovarajući dodatak prehrani ili je začinjuju većim količinama.

U Aziji – dalekom domu kurkume – to je upravo ono što je oduvijek bilo uobičajeno.U jelima ima znatno većih količina kurkume nego što smo navikli ovdje u Europi. Na taj način Azijati zapravo imaju koristi od svih zdravstvenih blagodati biljke.

Kurkuma sadrži jake antioksidativne supstance (kurkumin) i stoga djeluje protiv raka i protuupalno. Žuti korijen takođe djeluje antidijabetički. Uz to, štiti mozak od promjena tipičnih za Alzheimerovu bolest.

Kurkuma je također snažan pojačivač i ublaživač imunološkog sustava, jer djeluje antibakterijski i na taj način štiti od infekcija, što je posebno zanimljivo u vrijeme povećanog rizika od zaraze.

Ona se može koristiti za detoksikaciju, jer može smanjiti izloženost teškim metalima, a postoje istraživanja koja kažu da pomaže i u borbi sa depresijom.

Protiv čega kurkuma pomaže?

Nadimanje

Najpoznatija je tradicionalna upotreba biljke: njena upotreba kao probavni agens. Sastojci vjerojatno stimuliraju jetru, između ostalog, da oslobađa više žučnih kiselina. Oni se vežu za dijetalne masti i masnoću čine probavljivom. Kurkuma time može ublažiti stvaranje gasova i nadutost.

Protivupalni efekti

Laboratorijski testovi pokazuju da kurkuma – posebno kurkumin sadržan u biljci – ima blagi protuupalni učinak. Kurkumin se vjerovatno veže na enzime koji sudjeluju u upalnim procesima u tijelu i blokira ih. Iz ovih nalaza može se izvesti potencijalno područje primjene: upalne bolesti.

No, uzimanje previše kurkume može izazvati neželjene efekte uključujući povećanu kiselost u želucu, što može izazvati čireve, efekat razrjeđivanja krvi pa ljudi koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebaju da se savjetuju sa doktorom oko uzimanja kurkume u bilo kojem obliku.

Nažalost, kurkuma (i sam kurkumin) ne upija se dobro u krvotok, a ako je imate jednom mjesečno u curryju, malo je vjerojatno da će vam donijeti željene protuupalne i antioksidativne prednosti, da biste dosegli količine kurkume i kurkumina za koje se pokazalo da nude koristi, morat ćete se obratiti dodacima.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU