Lamborghini restaurirao prototip prvog Countacha (VIDEO)

Prije nego što kupci mogu da pogledaju legendarni sportski model, njegov prvi prototip iz 1971. godine, Countach LP 500, biće isporučen kupcu koji je posebno naložio da se za njega napravi tačna replika.

Zvanična rekonstrukcija prvog Lamborghini Countacha, LP 500 iz 1971. godine, predstavljena je u italijanskoj vili D’Este na obali jezera Como. Napravili su ga Lamborghinijevi stručnjaci po narudžbi za poznatog i veoma važnog kupca i kolekcionara.

To je funkcionalna replika prvog prototipa napravljena u potpunosti od nule, na osnovu koje je nastala ikona, danas poznata kao Countach.

Stručnjaci Lamborghinija potrošili su ukupno 25.000 radnih sati kako bi, vođeni nacrtima, fotografijama, zapisnicima sa sastanaka i drugim arhivskim materijalima, napravili savršeno tačnu rekonstrukciju ovog vozila.

LP 500 je prikazan na sajmu automobila u Ženevi 1971. godine, nakon čega je intenzivno dorađivan i testiran, da bi u potpunosti bio uništen tokom testova sudara 1974. godine.

Sada će ponovo zaživjeti u istom obliku. U diviziji Lamborghini Polo Storico kompanije rekonstruirali su svaki dio, od šasije, preko pogonskog sklopa do karoserije, koristeći i neke originalne, 50 godina stare dijelove.

Čak je i Pirelli sudjelovao u projektu, pomažući u rekonstrukciji guma koje su bile na prototipu 1971. godine.

Pirellijeva arhiva je također poslužila za precizno određivanje boje koja se tada koristila, pa je i karakteristična žuta boja, nazvana Giallo Fli Speciale, također vjerno reprodukovana nakon detaljne analize, kako u boji tako i u sastavu.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU