-3.1 C
Sarajevo
Srijeda, 29 ožujka, 2023

Lana Pudar: Kruna godine, medalja kojom se ponosim (VIDEO)

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar iz Mostara, osvajačica Bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Abu Dhabiju, izjavila je na pres-konferenciji da je takmičenje bilo fenomenalno, kruna godine, a rezultat – medalja kojom se veoma ponosi.

– Neke stvari su možda mogle biti i malo bolje – kazala je skromno ova sportistkinja, inače veoma zadovoljna jer je za nju bio fenomenalan osjećaj naći se na pobjedničkom postolju.

Zahvalna je za podršku na koju je naišla i po povratku u domovinu.

Njena trenerica Alena Ćemalović, kao i predsjednik Laninog plivačkog kluba “Orka” iz Mostara Damir Đedović, na pres-konferenciji su naglasili potrebu izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru kako bi državna reprezentativka i drugi talentovani plivači imali odgovarajuće uvjete za trening a plivački sport zasluženu dimenziju.

Trenerica Ćemalović je navela da su ona i Lana, u ovoj godini provele 170 dana izvan Mostara, na takmičenjima i u pripremama, što je za mladu sportistkinju značilo mnogo odricanja, udaljenost od porodice i školskih obaveza. U idućoj godini slijede krupni izazovi, dodala je Ćemalović, evropska i svjetska prvenstva.

– Moramo imati osnovni uslov, a to je olimpijski bazen u Mostaru – ponovila je.

Prije finalne utrke na upravo održanom prvenstvu u Abu Dhabiju, u šest utrka koje je Lana prošla na takmičenjima od oktobra, rađeno je na unapređenju svih tehničkih i taktičkih elemenata kako bi finalna utrka bila onakva kakva je i bila.

Ćemalović kaže da su Lana Pudar i Iman Avdić budućnost ženskog plivačkog sporta. Naglašava da su bh. reprezentaciju činili dvoje seniora i dvoje juniora, odnosno uz Lanu podrškom bile kolege s iskustvom stečenim na ranijim takmičenjima. 

Iskustvo u Abu Dhabiju je sasvim drugačije od dosadašnjih jer nije jednostavno takmičiti se u bazenu sa suparnicama od iskustva.  

Damir Đedović tvrdi da Sveučilište u Mostaru, odnosno univerzitetski bazen, održavaju plivanje u tom gradu. Naglašava da je Lana, iako djevojčica od 15 godina, donijela svjetsku seniorsku medalju u Bosnu i Hercegovinu.

Đedović naglašava da su stoga sada potrebni konkretni potezi a ne samo protokolarna podrška, “pa ćemo insistirati na izgradnji potrebnog bazena”. Zahvalan je za dosadašnju konkretnu podršku odgovornih, među njima i ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Samira Avdića.

Lana Pudar osvojila je Bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Abu Dhabiju, u plivačkoj disciplini 200 metara delfin. Osvojila je i 7. mjesto na 100 metara.

Iz Abu Dhabija, gdje je upravo zabilježila još jedan historijski uspjeh bh. sporta, doputovala je večeras S ostalim članovima bh. reprezentacije u Sarajevo na Međunarodni aerodrom, gdje joj je po slijetanju aviona priređen srdačan doček i održana navedena pres-konferencija. Među onima koji su je dočekali bili su kantonalni ministar Samir Avdić i članovi gradske uprave Sarajeva.

Bronzanu medalju Lane Pudar sa Svjetskog prvenstva za seniore u malom bazenu, moderator na pres-konferenciji Vahidin Alihodžić, sportski komentator, nazvao je najvećim uspjehom plivačkog sporta u istoriji Bosne i Hercegovine.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU