25 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 lipnja, 2023

Lasersko uklanjanje mladeža je potpuno sigurno

Uklanjanje mladeža rijetko je hir pojedinaca iz estetskih razloga, a sve češće zahvat kojim se želi spriječiti bolest. Naime, koža kao najveći organ je podložna raznim mladežima koje su rezultat našeg ponašanja tokom života.

Kada je vrijeme za uklanjanje mladeža i kojim metodama, saznajte u nastavku teksta.

Tko su kandidati za ukljanjanje mladeža?

Uklanjanje mladeža liječnici savjetuje ako dođe do povrede mladeža mehaničkim ili nekim drugim putem te u onim slučajevima kad mladež raste, mijenja boju, svrbi, nejasnih je rubova, krvari ili je veći od jednog centimetra.

To su znakovi da sa mladežom nešto nije uredu, te alarm da se trebate javiti liječniku kako bi obavio pregled.  Posebno treba obratiti pažnju na mladeže koji se na tijelu nalaze na istaknutim mjestima sklonim ozljedama kao što su pregibi na tijelu, mjesta na kojima odjevni predmeti vrše pritisak i slično.

Ukoliko na tijelu imate mladež koji stalno povređujete, treba ga operativno ukloniti. Međutim, prije odlaska kod ljekara mledeže možete ispitati i jednostavnim samopregledom.

To, naravno, nije pouzdan metod, ali ćete barem donekle bolje upoznati svoje mladeže, a zatim stručno mišljenje potražiti u specijalističkoj ambulanti.

Samopregled možete izvršiti u pet koraka, a to jeste da provjerite simetričnost mladeža, ivice, boju, veličinu te promjene na mladežima.

Tehnike uklanjanja mladeža

Kada su u pitanju tehnike za uklanjanje mladeža, možemo ih podijeliti hirurško uklanjanje, radiofrekvencijsko i lasersku terapiju. Ako se radi o crvenilima na koži, tada se mogu koristiti lijekovi.

Lasersko uklanjanje  mladeža definitivno je najjednostavnija metoda. U većini slučajeva nije potrebna anestezija za njihovo uklanjanje. Uključuje upotrebu laserskog svjetla čiji se snop usmjerava izravno u mladež kako bi ga zagrijalo i potom uništilo. Bezbolno je, ne zahtijeva rezanje, niti šavove na koži.  Također, kod laserskog uklanjanja mladeža manja je vjerojatnost da će nastati ožiljci kao kod drugih tehnika uklanjanja.

Kod radiofrekvencije uklanja se samo promjena na koži, i to nakon lokalne anestezije koja se ubrizgava veoma tankom iglom ispod same izrasline. Odmah nakon tretmana na mjestu izrasline pojavljuje se rana na koži koja ne krvari, iste veličine kao i uklonjena izraslina. Potom se formira krasta, a nakon 7-10 dana i  svježi sloj kože koji se kroz vrijeme ponovno bojom stopi s okolnom kožom. Nakon uklanjanja madeža metodom radiofrekvencije madež je moguće poslati na PHD (patohistološku) analizu gdje se utvrdi je li promjena benigna. 

Hirurška operacija koristi se kada se drugi tretmani ne pomažu. Hemangiom koji je velik ili se nalazi na unutarnjem organu zahtijeva operaciju pod općom anestezijom. Mladež se uklanja u potpunosti. Ako je malen šiva se odmah, a ako je veći, koriste se viškovi kože. Hirurško uklanjanje mladeže nosi iste rizike kao i drugi kirurški zahvati: krvarenje, infekcija i ožiljci. Ako se koristi opća anestezija, moguća je alergijska reakcija na anesteziju.

Ono što je važno da zapamtite jeste da, ukoliko se mladež ili neka druga kožna promjena ukloni u ranoj fazi, sve kancerogene stanice se odstrane iz organizma i kad se jednom odstrani, vrlo se rijetko ponovo pojavljuje.

Mjere opreza prilikom uklanjanja mladeža

Kao i kod svakog drugog zahvata, važno je pridržavati se svih liječničkih uputa koje ste dobili. Naime, one se odnose na svakodnevnu toaletu uz sterilne uvjete te izbjegavanje većih naprezanja, posebno do vađenja šavova, kako bi rana što bolje zarasla, a ožiljak bio manje izražen.

Za ublažavanje ožiljaka važno je na vrijeme krenuti s tretiranjem koristeći dermokozmetičke preparate namijenjene u tu svrhu.

Postoperativni tretman traje oko sedam dana. Važno je znati da se u postoperativnom razdoblju ne smije izlagati suncu ili iritirajućim sredstvima.

Komplikacije i cijena

Komplikacije prilikom ovakvih zahvata su veoma rijetke. Može doći do infekcije, a kao kasna komplikacija i do stvaranja hipertrofičnih ožiljaka.

Ukoliko se pitate kolika je cijena u privatnim poliklinikama, obično se, prema dostupnim informacija kreće od 200 do 300 KM.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU