Naslovnica Lifestyle Ćelije tumora se hrane asparaginom, aminokiselinom koja se nalazi u hrani…

Ćelije tumora se hrane asparaginom, aminokiselinom koja se nalazi u hrani…

PODIJELI

Naučnici s Cambridgea uradili su istraživanje o tome kako hrana utječe na blokiranje rasta i širenja ćelija raka.

oglasi

Utvrdili su da se ćelije tumora dojke “hrane” hranjivim sastojkom koji se zove asparagin, a može se naći u šparogama, mesu pernatih životinja, plodovima mora i drugoj hrani.

Studija je izvedena na Institutu Cambridge na miševima koji imaju agresivni oblik raka dojke. Miševi bi obično umrli za nekoliko sedmica jer bi se tumor proširio na cijelo tijelo, ali su im naučnici davali hranu koja ima nizak nivo asparagina ili lijekove koji blokiraju ovaj sastojak pa se tumor nije širio.

Asparagin je aminokiselina koja pravi blok proteina koji dodatno hrane ćelije raka.

“Ovo je velika šansa za one pacijente kod kojih je teško pronaći gdje se rak nalazi”, rekao je prof. Greg Hannon.

Univerzitet u Glasgowu je prošle godine uradio analizu kojom je pokazao kako se smanjenjem unosa aminokiselina i glicina usporava razvoj lmifoma i raka crijeva.

“Utvrdili smo da su specifični oblici raka ovisni o specifičnim sastojcima iz naše hrane. U budućnosti se nadamo da ćemo modificiranjem ishrane pacijenta ili korištenjem lijekova koji mijenjaju način na koji ćelije tumora mogu pristupiti ovim sastojcima unaprijediti rezultate terapije”, dodao je Hannon.

Početna faza tumora nije smrtonosna. Tek kada nastupi metastaza tada dolazi do fatalnih posljedica. Ćelije raka prolaze kroz velike promjene kako bi se proširile – razdvajaju se od glavnog tumora i prolaze krvlju do određenog dijela tijela gdje se dalje razvijaju. Naučnici vjeruju da veliku ulogu u ovom procesu ima asparagin.

Sada slijede istraživanja na ljudima, a naučnici savjetuju pacijente oboljele od raka da ne idu na striktne dijete u kojima će se potpuno odreći neke hrane prije nego se posavjetuju s ljekarima.

klix.ba