Dugo se nagađalo da su žene s figurom “pješčanog sata” privlačnije muškarcima jer njihovo tijelo signalizira veću plodnost. Međutim, naučnici su otkrili da to, ipak, nije slučaj.

Žene s tijelom Kim Kardashian odnosno s uskim strukom i širim bokovima, zapravo se muškoj populaciji više sviđaju jer je takva figura indikator mladosti. Ikone poput Marilyn Monroe uopće ne moraju biti više plodne od žena s tijelom oblika kruške.

Antropolozi sa Univerziteta u Californiji istražili su stotine postojećih studija koje su se fokusirale na odnos atraktivnosti, oblik tijela i indeks tjelesne mase (BMI).

Otkrili su da žene s figurom “pješčanog sata” zapravo imaju manje šanse zatrudnjeti nego one s manje izraženim strukom i bokovima. Naučnici tvrde da je to zato što žene većinom imaju takvu figuru u kasnim tinejdžerskim godinama odnosno do dvadesete kada im porodica nije prioritet.

Plodnost je zapravo manja kod žena s višim i nižim indeksom tjelesne mase, zaključili su u časopisu Evolutionary Psychology.

Prema podacima iz 58 različitih kultura, otprilike 4/5 muškaraca preferiraju žene koje pripadaju hgrupi “punijih ili debljih”.

Međutim, u zapadnjačkom društvom muškarci smatraju žene s nižim indeksom tjelesne mase atraktivnijima.

Studija je zaključila, stoga, da su BMI i oblik tijela indikator dobi žene koja utječe na to koliko će se muškarac zainteresirati, piše RTL.

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentari