REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

U narodnim predajama drevnih naroda šipak je bio simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života.

Jeste li znali da se šipak spada u kategoriju najljekovitijeg voća? Ovo su njegovi blagotvorni učinci na tvoje zdravlje:

1. Olakšava PMS i menopauzu

Šipak je, spomenuli smo, simbol plodnosti. Ta povezanost vjerojatno proizlazi iz činjenice da šipak pomaže pri postizanju ravnoteže estrogena u tijelu žene u PMS-u ili menopauzi. On, naime, sadrži razne vrste fitoestrogena koji pripomaže uspostavu hormonalne ravnoteže. U konačnici, šipak može oslabiti simptome PMS-a, smanjiti valunge i noćna znojenja te vaginalnu suhoću.

2. Utječe na kvalitetu spermija i sprječava impotenciju

Šipkov sok pokazao se kao ključan faktor u poboljšanju protoka krvi kroz tijelo. To je važno za muškarce koji pate od erektilne disfunkcije. Osim toga, poboljšava kvalitetu sperme te tako podiže šanse začeća.

3. Pomaže u borbi protiv gripe i prehlade

Sigurno već znate da je šipak bogat antioksidansima te vitaminom C. To ga svojstvo čini savršenim saveznikom u borbi protiv gripe ili prehlade.

4. Štiti hrskavicu

Prema studijama objavljenima 2005. godine, sok šipka onemogućava rad enzimima odgovornima za oštećenje hrskavice. Savršen je stoga za osobe koje pate od degenerativnog artritisa. Osim toga, šipak sadrži brojna protuupalne sredstva koja pomažu pri liječenju te bolesti. Nadalje, isti ti enzimi pripomažu neometanom radu srca i krvotoka.

5. Štiti od raka

S obzirom na to da je zaista prepun antioksidansima, sjajan je saveznik u borbi protiv raka dojke i raka prostate. Studije provedene na 48 muškaraca pokazale su da je ispijanje 235 ml soka od šipka usporilo razvoj raka prostate. Kad je riječ o raku dojke, sok šipka sadrži elagitanine koji mogu usporiti rast i širenje raka, prenosi miss7

Radiosarajevo.ba

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o