blank

Jedete sladoled tokom zime? Ljekar i nutricionista otkrivaju da li činite pravu stvar…

Pročitajte

Ponovo otvoreni aerodromi u BiH, za strance potreban negativan test na virus

Ulazak u BiH državljanima susjednih zemalja Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije omogućen je bez ovih...

Euro Roal formirao Steel centar za usluge sječenja i obrade obojenih metala

Euro Roald.o.o. u svojim pogonima u Doboj Jugu formirao je vlastiti Steel Centar za usluge sječenja...

Načelnik Konjica i njegova supruga povrijeđeni u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Mostara

Uviđaj je u toku Saobraćajna nesreća s većom materijalnom štetom i s više ozlijeđenih...

Ko kaže da je sladoled samo za ljeto? Ako vam se tokom zimskih mjeseci jede ova poslastica, a vaše zdravlje je dobro, slobodno se prepustite toj želji.

– Sladoded je bezbjedno jesti zimi, jer njegova hladnoća ne može da izazove upalu grla. Tu vrstu oboljenja donose bakterije i virusi – kaže za portal “Žena” dr. Aleksandar Bezar.

Jedino što tokom time može da nas odvuče od hladnog dezerta jeste, kako doktor kaže, moguć neprijatan osjećaj, ali on je ljubiteljima sladoleda ionako nepoznat.

Međutim, sladoled zimi nije samo bezopasan, već je i odlično rješenje.

– On je bogat belančevinima, pa ima nutritivno opravdanje. Svi dodaci koje po ukusu stavljamo u sladoled dodatno povećavaju njegovu hranljivu vrednost. Sa druge strane, to što je hladna namirnica, za mnoge je razlog da ga tokom zime izbjegavaju, ali on je upravo zbog činjenice da prati spoljašnu temperaturu u zimskim mjesecima dobar izbor – dodaje nutricionista Milka Raičević.

Zimski dladoled zbog nedostatka tog temperaturnog šoka upravo ima plus u odnosu na uživanje u njemu tokom vrućih mjeseci.

SLADOLED I KAO TERAPIJA

Na listu pozitivnih dejstava sladoleda treba staviti i njegova terapeutska dejstva. Kao prva hrana u bolnici, daje se mališanima nakon operacije krajnika.

– Sladoled skuplja krvne sudove i time sprečava upale. Poslijeoperacije se javlja otežano gutanje, pa je i zbog toga sladoled u tim situacijama dobra hrana – ističe nutricionista.

NA SLADOLED UTIČE I KULTURA

Da li ćemo sladoled jesti zimi ili leti, stvar je i kulture. U našoj zemlji je za ovu poslasticu najčešće rezervisano ljeto.

U Rusiji je zimsko uživanje u sladoledu uobičajeni prizor. Rusi zimi jedu hladnu poslasticu, a leti piju topli čaj.

Temperaturno opravdanje, odnosno slaganje namirnica i vremena, za njih je najjači razlog. U stopu ih prate stanovnici skadinavskih zemalja.

Cafe.ba

blank
Više s weba

Najnovije

Ponovo otvoreni aerodromi u BiH, za strance potreban negativan test na virus

Ulazak u BiH državljanima susjednih zemalja Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije omogućen je bez ovih...

Euro Roal formirao Steel centar za usluge sječenja i obrade obojenih metala

Euro Roald.o.o. u svojim pogonima u Doboj Jugu formirao je vlastiti Steel Centar za usluge sječenja i obrade obojenih metala od...

Načelnik Konjica i njegova supruga povrijeđeni u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Mostara

Uviđaj je u toku Saobraćajna nesreća s većom materijalnom štetom i s više ozlijeđenih osoba dogodila se u ponedjeljak...

Hitler i serijski ubica na tribinama među navijačima izazvali skandal

Tribine na stadionima nakon restarta sporta u svijetu u pravilu su prazne, pa ih klubovi pokušavaju popuniti na kreativne načine, a jedan...

Seviljski derbi na startu nastavka sezone španske nogometne La lige

Španska nogometna liga nakon prekida sezone zbog koronavirusa bit će nastavljena 11. juna seviljskim derbijem između Real Betisa i Seville, potvrdilo je...

Možda vas zanima i ovo

blank