REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Rezultati istraživanja u Finskoj su pokazali da se žene u 60-tim godinama više kreću od muškaraca iste životne dobi.

Prema nedavno objavljenoj studiji Univerziteta Turku u Finskoj, žene u 60-tim godinama više se kreću od svojih vršnjaka kada su u pitanju fizičke aktivnosti na poslu, a i u slobodno vrijeme.

“Rodne razlike tokom radnog dana djelimično se mogu objasniti različitim obrascima posla. Žene iz ove generacije također imaju tendenciju da rade više kućnog posla nego muškarci, a uređaji za mjerenje, koje su nosili na zglobu tokom istraživanja, registrovali su sve ove aktivnosti”, rekla je Anna Pulakka, istraživačica sa Univerziteta Turku i glavna autorica istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da su žene, koje su učestvovale u studiji, bile jednako aktivne u svome slobodnom vremenu kao i na radnom mjestu, dok su muškarci bili fizički aktivniji nakon radnog vremena.

Finski istraživači su ipak bili iznenađeni kada su otkrili da između profesija nije postojala razlika kada su u pitanju oblici fizičke aktivnosti koje ljudi te životne dobi praktikuju u slobodno vrijeme.

Rezultati su također pokazali da su uposlenici bolje plaćenih profesija više fizički aktivni u slobodno vrijeme.

Studija je pokazala da je većina fizičkih aktivnosti tokom dana kod starijih uposlenika povezana s odlaskom na posao i povratkom kući kao i različitim aktivnostima na radnom mjestu.

“Važno je ohrabriti i promovisati uposlenike da više pječače do posla nego što to sada rade. Zaposlene koji većinu dana sjede, a posebno muškarce, trebalo bi hrabriti kako bi povećali svoj nivo aktivnosti tokom radnog vremena, naprimjer, koristeći stepenice umjesto lifta i koristeći pauze kako bi se više kretali”, rekla je Sari Stenholm, vođa istraživanja.

Studija je zasnovana na podacima 878 starijih općinskih službenika u Finskoj, a objavljena je u naučnom časopisu “Occupational & Environmental Medicine Journal”.

(AA) / 24sata.info

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o