20.5 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Lijekovi u BiH najskuplji u regionu, na udaru su najviše džepovi penzionera

Cijene lijekova u Bosni i Hercegovini najviše su u zemljama regije i nema najave da će lijekovi biti jeftiniji.

Zbog visokih cijena lijekova na udaru su najviše džepovi penzionera. Često nisu u prilici ni da kupe neophodne lijekove zbog minimalnih penzija.

Cijenu lijeka na domaćem tržištu diktira nabavna cijena, veledrogerijska marža od 8 posto, maloprodajna marža od 25 posto i 17 posto PDV-a. U zemljama regiona PDV na lijekove je znatno manji. O promjeni stope u BiH nadležni ne razmišljaju. Zbog poremećaja na globalnom tržištu moguće su i više cijene lijekova u našoj zemlji.

Zdravka Gvožđar, ravnateljica privatne ljekarne

“Trenutno ne vidim neke drastične promjene u cijeni lijekova, ali je sigurno to zbog onga što je lista KS dosta široka , dosta toga ljudi uzimaju na recept.”

A porast cijena mogao bi zavisiti i od najava iz NSRS. Uspostava entitetske agencije za lijekove može značiti udar na džep građana.Tako bi veledrogerije koje registruju i stavljaju u promet lijekove trebale saglasnost dvije agencije zbog registracije lijeka u oba entiteta. To bi usložilo
registraciju, ali i iziskivalo dvostuko više novca.

Dragan Stevanović, internista

“Neće ga ukalkulisati u cijenu lijeka smo u jednom entitetu, nego u oba, jer kad bi ga ukalkulisali u cijenu lijeka u jednom entitetu onda bi po principu otvorenih ponuda tendera i td. Ovi iz drugog entiteta bili bi isključivi dobavaljači jer bi tamo lijek bio jeftiniji, tako da u konačnici ispaštali bi građani iz RS-a i FBiH.”

Hoće li tako zaista biti i u praksi, iz državne agencije za lijekove na naš upit odgovaraju,

“Što se tiče entitetske agencije stava smo da ista neće zaživjeti, samim tim je bespredmetno diskutovati dalje na tu temu.“

Zahida Binakaj, članica Nadzornog tijela Agencije za lijekove BiH

“Za građane u entitetu RS vjerovatno bi došlo do porasta cijena lijekova jer svaki taj uvoznik koji je registrovan za teritoriji BiH mora se registrirati na teritoriji agencije za lijekove BiH,pa bi onda on možda morao ići na registraciju te entietske agencije.”

Uroš Vukić, Udruga građana “Misli dobro” iz Banje Luke

“Tržište lijekova svugdje u svijetu pa i u BiH podliježe nekoj određenoj regulaciji. Ne formiraju se cijene slobodno kao sa ostalim robama, suština je svega država, ono kako država hoće i želi da reaguje.”

A da li će štititii svoje političke interese ili interese građana vidjet ćemo na narednim potezima. Do sada su pokazali da malo tržište, komplikovane
procedure i njihovo nesnalaženje znači udar samo na džep građana. (BHRT)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU