blank

Gradonačelnik Tuzle posjetio fabriku obuće „Intral“ BH

Pročitajte

Možda niste znali ali psi više vole vlasnike nego hranu

Prema najnovijem istraživanju psi su veoma požrtvovani i žele da pomognu svojim vlasnicima kada su ovi u...

Volkswagen Golf R Plus stiže sa više od 400 KS?

Volkswagen radi na još snažnijem Golfu R koji će nositi oznaku “R Plus” i trebao bi raspolagati...

Karačić: Mogli smo završiti sezonu

Trener Nogometnog kluba Široki Brijeg Toni Karačić smatra kako odluka Nogometnog saveza BiH o prekidnu sezone nije...

Gradonačelnik Jasmin Imamović, sa saradnicima, danas je posjetio tuzlansku fabriku obuće „Intral“. Povod posjete gradonačelnika je polaganje završnog ispita obućara – stipendista Grada Tuzle, koji su u ovoj fabrici uz mentore i praktičnu nastavu sticali znanja za obavljanje poslova u proizvodnji obuće.

Gradonačelnik Imamović u svom obraćanju poželio je sretan ispit svim učenicima, te im uručio zahvalnice. „ Nastavit ćemo sa ovim poticajem, a ja se zahvaljujem Mješovitoj srednjoj školi na saradnji i razumjevanju i naravno firmi „Intral“. Trebamo sarađivati sa nastavnicima i direktorima osnovnih škola, kako bi djeca, koje imaju sklonosti, blagovremeno bila prepoznata i usmjerena u zanatske škole, pogotovo što ih po završetku čekaju sigurna radna mjesta, a u toku školovanja mi pružamo finasijsku podršku“, istakao je gradonačelnik Imamović.

Direktor Intrala, Alija Šehović, istakao je da je tržištu rada potreban ovaj kadar i da u ovim učenicima vidi dobar potencijal, te se nada da će nakon završenog ispita i školavanja biti radno angažovani u ovoj firmi.

blank

Analizom potreba privrednih subjekata, uočen je problem nedostatka kvalificirane radne snage u određenim proizvodnim zanimanjima, uglavnom obućara, krojača, te metalskih zanimanja – bravara, metalostrugara. Iz tog razloga, Grad Tuzla je od 2016. godine, u cilju unapređenja upisne politike, kako bi se stimulisalo obrazovanje navedenih deficitarnih kadrova, u okviru svojih mjera aktivne politike zapošljavanja, uveo mjeru stipendiranje učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja, za koje je tržište rada iskazalo potrebu. Od 2016. godine, u program stipendiranja učenika za deficitarna zanimanja uključeni su učenici upisani u I razred za zanimanje obućar, učenici upisani u za zanimanje bravar-cjevar i metalostrugar, a od 2017. godine, u program stipendiranja uvedeno je zanimanje – slastičar.

Grad Tuzla ovaj projekat realizujeo u saradnji sa srednjim školama u Tuzli, u kojima se školuju učenici za navedena deficitarna zanimanja, kao i sa partnerskim firmama u kojima je obezbjeđena praktična nastava i obuka u toku školske godine. Fabrika obuće „Intral“ je zajedno sa Mješovitom srednjom školom potpisala ugovor o saradnji, a Gradska uprava grada Tuzle je stipendirala učenike koji su upisali ovaj smjer. Od 2016. godine, veoma uspješno je realizovan projekat stipendiranja učenika za zanimanje obućar, koji su tada upisani u prvi razred za ovo zanimanje, a sve u saradnji sa partnerskom firmom „Intral” i Mješovitom srednjom školom Tuzla. U 2018. godini, iz Budžeta grada Tuzle uplaćena je stipendija učenicima koji su u školskoj 2018/2019. godini upisani u treći razred za zanimanje obućar. Visina stipendije iznosila je 500,00 KM po učeniku, za svaku školsku godinu. Za 2019. godinu u Budžetu Grada Tuzle planirana su sredstva za nastavak ovog projekta, odnosno za stipendiranje deficitarnih zanimanja za kojima će biti iskazane potrebe na tržištu rada, za školsku 2019/2020. godinu. Fabrika obuće „Intral“ , ovim projektom dobila je dodatni impuls u ojačanju kadra na koji se u budućnosti ozbiljno računa.

blank
Više s weba

Najnovije

Možda niste znali ali psi više vole vlasnike nego hranu

Prema najnovijem istraživanju psi su veoma požrtvovani i žele da pomognu svojim vlasnicima kada su ovi u...

Volkswagen Golf R Plus stiže sa više od 400 KS?

Volkswagen radi na još snažnijem Golfu R koji će nositi oznaku “R Plus” i trebao bi raspolagati sa više od 400 KS.

Karačić: Mogli smo završiti sezonu

Trener Nogometnog kluba Široki Brijeg Toni Karačić smatra kako odluka Nogometnog saveza BiH o prekidnu sezone nije bila dobra.

Grupa Heaven potpisala eksluzivni ugovor sa Croatia Records i predstavila novu pjesmu (VIDEO)

Grupa Heaven je već dugi niz godina aktivna na BH muzičkoj sceni. Grupu čine: Vedran Tomičić - gitara...

Mobilni i spavanje – Nije najbolja kombinacija

Prema najnovijem istraživanjima gledanje u ekran mobilnog prije spavanja može izazvati depresiju, piše Daily Mail. Prema kineskim istraživačima plavo...

Možda vas zanima i ovo

blank