-1.2 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Magazinović: Najveća pomoć naših susjeda je da nam prestanu ‘pomagati’

  ()

  Šef kluba poslanika SDP u Parlamentu BiH Saša Magazinović na poziv zagrebačke Akademije za politički razvoj učestvovao je na regionalnom skupu „Pandemijski svijet i EU: izazovi i prilike za demokraciju“, na kojem je govorio na temu „Zapadni Balkan u raljama međunarodnih odnosa“.

  Magazinović je istakao da stvari treba nazivati pravim imenom i iznio svoje mišljenje da je Bosna i Hercegovina danas pod jednom vrstom agresije iz susjedstva. Naravno, naglasio je, ne radi se o oružanoj agresiji, ali je jasno da se umjesto oružja koriste ekonomija, politika, pravosuđe, administracija i diplomatija, te dodao da je Bosna i Hercegovina veoma opterećena uticajem i susjednih država i svjetskih sila čiji se interesi prelamaju na području zapadnog Balkana.

  Govoreći o uticaju Srbije i Hrvatske u Bosni i Hercegovini Magazinović je istakao da su ove dvije susjedne države direktni akteri političkog života u Bosni i Hercegovini što nije ilustracija dobrosusjedskih odnosa i poštovanja, te da bi najveća pomoć od susjeda bila da prestanu „pomagati“. U svom izlaganju je rekao da razumije da predsjednici Vučić i Milanović miješajući se u političke odnose i procese unutar BiH pokušavaju pojačati svoju važnost u međunarodnim krugovima, ali da to Bosni i Hercegovini ne donosi ništa dobro.

  Magazinović je istakao da su zapadni partneri Bosne i Hercegovine, prije svega EU i SAD suodgovorni za jak uticaj Rusije, Turske i Kine jer su u jednom periodu potpuno zanemarili BiH i otvorili prostor drugima da jačaju svoje prisustvo.

  Odgovarajući na pitanje u uticaju Turske u BiH, Magazinović je rekao da je Turska značajno prisutna u regiji, ali da vlada pogrešno mišljenje da je ova država jedan od najvećih investitora u BiH. Slikovito predstavljajući prisustvo Turske u regiji, Magazinović je rekao da ova zemlja Bosni i Hercegovini „šalje zastave“, a Srbiji investicije.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO