Magazinović traži od Srbije vraćanje umjetničke slike, nacionalnog blaga BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je institucijama vlasti Republike Srbije, kao i Predsjedništvu BiH i Ministrastvu vanjskih poslova BiH, pismo u vezi sa umjetničkim djelom koje ima status nacionalnog spomenika BiH, a koje se trenutno nalazi u Srbiji i u međuvremenu je proglašeno nacionalnim blagom Srbije.

U pismu institucijama Srbije, Magazinović navodi kako je široj javnosti poznato da je Novi Sad proglašen za Evropsku prestolnicu kulture 2021. godine.

– To predstavlja najveći projekat koji je dodijelila Evropska komisija u Briselu 2016. godine za grad izvan EU, na čemu Vam iskreno čestitam. O značaju istoga govori i informacija da je Vlada Republike Srbije proglasila ovaj događaj kulturnim projektom od nacionalnog značaja – napisao je.

Međutim, dodaje, razlog njegovog obraćanja je da ih upozori na okolnosti koje mogu značajno uticati na ovaj kulturni projekat, na sliku Novog Sada i Repubike Srbije u Evropskoj Uniji i svijetu, ali i dobrosusjedske odnose između dvije države.

Prema informacijama koje je Magazinović dobio od Centra protiv krijumčarenja umjetninama iz Bosne i Hercegovine, u okviru projekta “Novi Sad 2021 Evropska prijestolnica kulture grad kandidat” na stranici digitalizacija.ns.rs (Vreme je za Novi Sad), urađena je reprodukcija djela “Magdalena pokajnica” autora Đoke Mazalića, gdje je navedeno da je pomenuta slika u vlasništvu kolekcionara iz Novog Sada.

– Pomenuto djelo se predstavlja kao kulturno dobro Republike Srbije i prije svega Grada Novi Sad. U navedenim podacima stoji da je Autor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novi Sad. U osnovnim podacima o pomenutom umjetničkom djelu je navedeno Institucija: Kulturni Centar i dalji podaci o pomenutoj slici. Ovim putem Vas želim obavijestiti da je na osnovu dokumentacije sa kojom raspolažem, a koja mi je ustupljena od strane Centra protiv krijumčarenja umjetninama evidentno da se u ovom slučaju radi o umjetničkom djelu koje je Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Za Vašu informaciju, radi o djelu „Magdalena“, čiji su vlasnici Damirka i Enver Mulabdić, državljani Bosne i Hercegovine, a isto umjetničko djelo je od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglašeno Nacionalnim spomenikom. Na osnovu dokumentacije koju posjeduje porodica Mulabdić, a koja mi je dostavljena od strane Centra protiv krijumčarenja umjetninama, postoje relevantne informacije kao i fotografije koje govore o neupitnom vlasništvu nad ovim umjetničkim djelom. O krađi/nestanku ovog kao i ostala tri djela iz umjetničke zbirke Damirke i Envera Mulabdić podnesene su prijave nadležnim agencijama u Bosni i Hercegovini. Djela iz ove zbirke se nalaze i u Bazi nestalih umjetnina – The database of missing art. Za pomenutim umjetničkim djelom kao i ostalim iz zbirke, Interpol je u februaru 2018. godine raspisao potragu – piše Magazinović.

Prema dostupnim informacijama, Ističe on, radi se o djelima koja se nelegalno nalaze i izlažu na teritoriji Republike Srbije i Novog Sada. U prilog tome govore i video i drugi materijali sa otvorenja izložbi u Narodnom muzeju Zrenjanin, Galeriji Doma Vojske Srbije, kao i izložbi u organizaciji Kulturnog centra Novi Sad i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada. Na svim ovim izložbama su predstavljena i djela iz kolekcije Damirke i Envera Mulabdić, koja uživaju status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i za kojim je Interpol raspisao potragu.

– Molim Vas da ozbiljno shvatite ovu situaciju i radi dobrosusjedskih odnosa, međunarodne reputacije Novog Sada i Republike Srbije, ali prije svega radi zaštite otuđenog kulturnog dobra, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, spriječite dalje promovisanje navedenih umjetničkih djela u okviru manifestacije Evropska prestolnica kulture Novi Sad 2021. godine. Dobronamjerno skrećem pažnju i ukazujem na ovaj diplomatski skandal koji Vi možete spriječiti. Na kraju, nadam se da dijelimo stav da Republika Srbija, kao i Bosna i Hercegovina trebaju djelovati u skladu sa UNESCO konvencijama koje nas obavezuju da obezbjedimo zaštitu  kulturno-istorijskog nasljeđa naših država. To se posebno odnosi na UNIDROIT Konvenciju o međunarodnom povratu ukradenih ili nezakonito iznesenih kulturnih dobara (Rim,1995. godine) – zaključio je Magazinović u pismu institucijama Srbije.

U pismu Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjskih poslova podržao je njihovu akciju da se na zahtjev Ukrajine istraži slučaj ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, te da je to pravi da im skrene pažnju da postoji i kulturno blago Bosne i Hercegovine koje je na različite, vrlo moguće nelegalne načine, završilo izvan granica Bosne i Hercegovine.

– Očekujem u ovom slučaju Vaš angažman i jednako energičnu reakciju kao u slučaju ukrajinskog kulturnog blaga, sa nadom da će ovaj nacionalni spomenik naše države, kao i ostali iz zbirke porodice Mulabdić, uskoro biti vraćen kući. Na raspolaganju sam Vam za dodatne informacije i dokaze u vezi ovog slučaja – poručio je Magazinović.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU