Mahmutbegović: Pozitivan duh Sarajeva i Sarajlija nadživio sve izazove

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović uputila je u povodu Dana grada Sarajeva, 6. aprila, čestitku svim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

– Simbolika, hrabrost i odlučnost građana Sarajeva i Bosne i Hercegovina očitovala se kroz historiju, 1945. konačnim oslobođenjem od fašističkih okupatora i 1992. godine kada je počela agresija na BiH i najdugotrajnija i najbrutalnija opsada glavnog grada jedne međunarodno priznate evropske države. 

Agresorska armada je pod potpunom blokadom i opsadom, bez struje, vode i osnovnih životnih namirnica, držala građane grada Sarajevo duže od 1.400 dana, ispaljujući svakodnevno više od 300 granata.

Ubijeno je preko 12.000 građana Sarajeva i 1.601 dijete, u srcu evropskog kontinenta, na manje od 800 kilometara od Beča, na kraju 20. vijeka – podsjeća Mahmutbegović.

Kako ističe, pozitivan duh Sarajeva i Sarajlija preživio i nadživio je sve izazove, rane, razaranja, paljevine i, uprkos svim teškim danima kroz koje su prošli, građani glavnog grada uspjeli su sačuvati jedinstven duh međusobnog uvažavanja različitosti i razumijevanja koji su oduvijek krasili Sarajevo i ove prostore.

-To nije samo različitost koja obitava jedna pored druge, već ona koja se spaja, prožima i jedna drugu nadopunjuje. Sve je to naše Sarajevo i naša jedina domovina, država Bosna i Hercegovina. Svim stanovnicima glavnog grada i građanima Bosne i Hercegovine, čestitam 6. april, uz poruku da predano čuvamo našu, sarajevsku i bosanskohercegovačku posebnost, koja već vijekovima živi i koja je satkana od ljudskih i civilizacijskih dostignuća i vrijednosti – kaže se u čestitki potpredsjednice Mahmutbegović, saopćeno je iz njenog kabineta.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU