8.8 C
Sarajevo
Srijeda, 29 ožujka, 2023

Mak kocke

Mak kocke
mak kocke

Mak kocke koje morate probati. Ovo je recept za ovaj odlični recept

Sastojci

  • Biskvit
  • 8 bjelanjaka
  • 70 g šećera
  • 150 g mljevenog maka
  • 50 g kokosa
  • 50 g mljevenih badema
  • 1 žlica (15 g) kukuruznog škroba (gustina)
  • 2 žličice praška za pecivo
  • i 150 ml vrelog mlijeka za preliti biskvit

Krema

  • 8 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera ili sjemenke iz jedne mahune vanilije
  • 1 l mlijeka
  • 100 g kukuruznog škroba (gustina)
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 naribana korica limuna
  • 250 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu

Voćni sloj

  • 450 g smrznutih višanja
  • 60 g šećera
  • 2 vanlin šećer
  • 20 g kukuruznog škroba (gustina)
  • 4 žlice vode
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žlica (5 g) mljevene želatine (ili 2 lista)

Glazura od bijele čokolade

  • 100 g bijele čokolade
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 1 žlica (5 g) mljevene želatine
  • 25 ml vode
  • 25 ml limunovog soka

Priprema

Biskvit:
Bjelanjke mikserom istući u čvrsti snijeg. Postupno dodavati šećer i miksati dok se šećer ne otopi.
Kuhačom lagano umiješati mješavinu maka, kokosa, badema, gustina i praška za pecivo.
Veliki lim od pećnice (40 x 30 cm) obložiti papirom za pečenje, pa izliti i poravnati tijesto. Peći 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pečeni biskvit malo prohladiti pa preliti vrelim mlijekom. Kada sa sasvim ohladi, uzduž ga prerezati na dva komada po dužoj strani.

Krema
U posudi za kuhanje kreme umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Umiješati naribanu limunovu koricu i gustin pa smjesu razrijediti sa malo hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka uzavreti pa lagano ulivati u umućene žumanjke stalno miješajući. Staviti kremu na laganu vatru i kuhati stalno miksajući dok se ne zgusne.
Kremu prekriti prozirnom folijom, folija treba sasvim priljubiti uz kremu da se ne stvara kondenzacija i pustiti da se ohladi. Maslac sobne temperature i šećer u prahu pjenasto umutiti, dodati limunov sok te izmiješati sa ohlađenom kremom.

Voćni sloj
Mljevenu želatinu potopiti u 2 žlice hladne vode da nabubri. Smrznute višnje i šećer staviti kuhati. Kad voće prokuha, dodati gustin razmućen sa 4 žlice vode i kuhati otprilike 2 minute. Višnje malo zgnječiti jer će se kolač ljepše rezati. Posudu sa voćem maknuti sa vatre, dodati limunov sok i želatinu i dobro izmiješati da se želatina otopi. Pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Ako se stavlja želatina u listićima, namočiti je u vodu da omekša pa ocijediti i umiješati u voće.

Slaganje kolača
Na jedan komad biskvita rasporediti kuhane višnje pa kremu od žumanjaka. Pokriti drugim biskvitom pa preliti toplom čokoladnom glazurom. Spremiti u hladnjak. Kad se krema stegne, kolač rezati na kocke i svaku ukrasiti polovicama višnje.

Glazura
U maloj posudi za kuhanje namočiti želatinu u mješavini vode i limunovog soka. Pustiti da nabubri. Čokoladu razlomiti na komade pa preliti toplim, ne uzavrelim, slatkim vrhnjem. Staviti na paru i miješati dok se čokolada ne otopi. Maknuti sa vatre. Želatinu rastopiti na laganoj vatri (ne smije proključati) pa u tankom mlazu umiješati u toplu čokoladu stalno miješajući.

Napomene:
– Dvije su verzije ovog kolača, sa i bez višanja.
– Krema se može praviti sa 100 g gustina ili 2 kesice pudinga od vanilije. Ako se pravi sa gustinom, staviti vanilija šećer ili sjemenke iz mahune vanilije, za verziju sa pudingom ne treba ni jedno od toga.
– Umjesto čokoladnom glazurom, gornji biskvit premazati tankim slojem kreme od žumanjaka pa posuti krupno mljevenim bademima ili preko kreme nanijeti sloj tučenog vrhnja za šlag..
– Po želji kolač praviti od jednog sloja biskvita, s tim da se peče u četvrtastom kalupu za kolače, kod mene dimenzija 39 x 28 cm, premaže voćem, kremom i tučenim vrhnjem za šlag.

(Izvor: receptii.com)


..

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU